Cum sa cureti lentilele de contact?

Lentilele de contact te pot ajuta sa renunti la ochelarii de vedere sau sa ai parte de o schimbare de look, oricand iti doresti acest lucru. Este important ca in momentul in care te hotarasti sa porti lentile de contact, sa stii cum se aplica acestea, dar si cum se intretin.

Intretinerea lentilelor de contact este extrem de importanta deoarece, in cazul in care nu sunt curatate asa cum trebuie, pot ajunge numeroase bacterii in ochi. Prin urmare, pot aparea o serie de afectiuni la nivelul ochilor care iti pot afecta inclusiv vederea pe termen lung.

Trebuie sa folosesti solutii pentru lentilele de contact, in asa fel incat igienizarea acestora sa fie corespunzatoare. Exista cateva metode prin care poti face acest lucru in siguranta, fara sa afectezi calitatea lentilelor de contact.

Spala-te bine pe maini cu apa si sapun inainte de a atinge lentilele de contact

Este indicat sa folosesti un sapun antibacterian, iar pentru uscarea manilior un prosop care nu lasa scame. De asemenea, nu trebuie sa ai pe maini ulei sau diverse solutii care ar putea lasa numeroase urme pe lentilele de contact.

Foloseste o solutie de curatare speciala pentru lentile

Nu curata niciodata lentilele de contact cu apa de la robient, apa imbuteliata sau alte lichide. Niciunul dintre aceste lichide nu curata sau dezinfecteaza lenilele de contact. In plus, solutia penru curatarea lentilelor trebuie sa fie din recipent, nu sa folosesti de mai multe ori aceeasi solutie de curatare pe care sa o pui inapoi in recipientul sau.

Freaca lentilele de contact cu degetele si clateste-le cu solutie de curatare

Conform unor studii, cea mai buna modalitate de curatare a lentilelor este prin frecare si clatire, chiar si cu solutii care nu presupun frecarea acestora. Este de la sine inteles ca unghiile nu trebuie sa atinga lentilele de contact, iar acestea ar trebui sa fie cat mai mici pentru a nu ajunge involuntar la acestea. Pe langa faptul ca pot zgaria lentilele, acestea sunt si o sursa sigura de germeni si bacterii.

Curata carcasa lentilelor de contact cu solutie din reciepient si las-o la uscat intoarsa si deschisa

Inclusiv carcasa in care stau lentilele trebuie curatata cu aceeasi solutie pentru lentile, deci nu trebuie sa o cureti cu apa sau cu un al tip de solutie. Apa poate contine impuritati sau microorganisme ce pot ajunge in ochi.

Alte modalitati de pastrare a lentilelor curate

      Nu muta solutiile pentru curatarea lentilelor in recipiente mai mici, care pot pune in pericol sterilizarea acestora.

      Inchide bine recipientul cu solutie imediat dupa folosire si evita contactul cu alte suprafete sau obiecte in timp ce cureti lentilele.

      Inlocuieste carcasa lentilelor de contact la cel putin trei luni.

      Nu purta lentilele de contact mai mult de 30 de zile de la prima utilizare.

      Evita fumatul si spatiile toxice din cauza carora ochii pot suferi numeroase iritatii.

Lentilele de contact vin la pachet cu o serie de instructiuni, printre care si modul in care acestea se pot intretine si curata. Bucura-te de lentilele tale de contact si ai grija de ele din prima clipa in care le-ai cumparat!