Cum să îți învingi teama de a vorbi în public

Vorbitul în public este pentru multe persoane o activitate care le dă fiori. Vedem deseori în media oameni care comunică foarte bine și credem că teama de a vorbi în public este o problemă pe care doar puțini o au. Însă aceasta este mai comună decât am crede. Glosofobia este denumirea științifică a aceste temeri care afectează 75% din oameni, în forme mai grave sau mai ușoare. Așa de înspăimântător este pentru unele persoane să vorbească în public, încât ar prefera să desfășoare activități periculoase decât să apară în fața unui grup de oameni. Din fericire, există metode prin care îți poți învinge teama de a a vorbi de public. 

Înscrie-te la un curs de public speaking

Cel mai bun mod de a-ți depăși teama de a vorbi în public este să te înscrii la un curs de public speaking. Un instructor specializat știe exact cum să-ți transmită atitudinea corectă față această activitate, dar și tehnicile necesare pentru a-ți învinge frica. Exercițiile pe care ți le recomandă și feedbackul permanent te ajută să-ți îmbunătățești comunicarea și să scapi de simptomele asociate glosofobiei, ca vocea tremurândă, transpirația excesivă, dificultatea de a păstra cursivitatea și coerența, etc.

Concentrează-te pe informație, nu pe public

Când ai de ținut o prezentare, obișnuiește-te să te concentrezi pe informația pe care o transmiți, nu pe audiență. Dacă te gândești la ce cred spectatorii, anxietatea va crește și mai mult, îți vei pierde concentrarea și va fi dificil să-ți păstrezi coerența. Ignoră publicul și concentrează-te pe informație. Nu te panica atunci când ai un lapsus sau ai un moment de tăcere mai lung. Chiar dacă ție ți se pare grav, publicul nu va vedea în aceste lucruri o mare problemă. În plus, câteva secunde de pauză îi vor ajuta să fixeze informația. 

Vizualizează succesul

Planifică bine prezentarea și imaginează-ți că va merge bine. Uneori, considerăm că o atitudine de resemnare ne ajută să scăpăm de presiune, dar rezultatul ei este pierderea motivației și lipsa de energie. Gândurile pozitive te ajută să scapi de negativism și să reduci anxietatea. Respiră profund și gândește-te că totul va fi bine. 

Fii indulgent și pozitiv cu tine

Mulți oameni au teamă de a vorbi în public din cauza părinților și profesorilor prea severi sau care nu au știu să transforme greșelile copiilor în elemente pozitive în educație. Dacă comunicarea în fața unei audiențe nu îți iese, nu fi prea critic cu tine. Se întâmplă oricui la un moment dat și nu este un dezastru. În schimb, când prezentarea este bună, apreciază-te și identifică abilitățile și calitățile care au condus la reușită. 

Teama de a vorbi în public poate fi un obstacol în dezvoltarea ta. Ține cont de recomandările noastre pentru a o depăși.