Cum se aplică corect îngrășământul foliar?

Pentru buna creștere a plantelor și recolte bogate și calitative, în agricultură se folosesc substanțe care au rolul de a corecta deficiențele nutriționale ce pot să apară în procesul de dezvoltare și de formare. Îngrășămintele sunt amestecuri concentrate de vitamine, micro și macroelemente nutritive ce suplimentează lipsurile, asigură depășirea perioadelor critice și contribuie la îmbunătățirea stării generale a plantelor.

Pe piață există numeroase produse pentru fertilizare, care pot fi alese în funcție de specificul fiecărei culturi. Îngrășămintele foliare, disponibile de obicei în formă lichidă, sunt soluții concentrate, care trebuie aplicate corect pentru a nu fi dăunătoare și a nu le anula efectul dorit inițial în cazul în care sunt folosite în cantități prea mari.

Iată mai multe despre cum trebuie aplicate corect îngrășămintele foliare.

Rolul îngrășămintelor foliare

Îngrășămintele de tip foliar sunt soluții concentrate care conțin diferite substanțe nutritive necesare plantelor pentru a se hrăni, și care suplinesc anumite carențe ale solului și stimulează sistemul imunitar. Acestea nu înlocuiesc fertilizarea de bază, ci sunt benefice mai ales pentru a asigura culturilor depășirea perioadelor critice de climă și când atacurile dăunătorilor au fost mai intense.

Fertilizații foliari sub formă lichidă pot fi aplicați direct pe frunze, prin pulverizare. Aportul de nutrienți oferă un boost și un efect de ”stay green” plantei, care va folosi astfel de rezerve pentru reconstrucție și pentru a-și mări rădăcinile. Fertilizarea foliară este recomandată mai ales pentru utilizarea pe termen scurt, până când se întrunesc toate condițiile necesare pentru aplicarea îngrășămintelor solide. 

Cum se aplică îngrășămintele foliare corect

Îngrășămintele folosite pentru creșterea viguroasă și sănătoasă a plantelor, recomandate pentru a atenua efectele perioadelor ploioase ori secetoase sunt disponibile de obicei în formă concentrată, lichidă sau solidă. Cele solide, necesare pentru a suplini carențele de azot și potasiu din sol, se pot aplica primăvara, după care este necesară irigarea solului. A doua zi poți aplica îngrășământul foliar de la magazinul Agricover, în formă lichidă. 

Fertilizanții foliari lichizi se combină mai ușor cu apa, dar pentru o aplicare corectă trebuie respectată exact cantitatea de care este nevoie, specificată pe ambalaj pentru fiecare tip de cultură în parte, apa fiind lipsită de clor sau alți contaminanți chimici. Stropirea este de preferat să se facă seara sau la răsărit, când umiditatea este ridicată, astfel plantele vor absorbi maximul de elemente nutritive. În plus, temperatura mediului nu trebuie să depășească 27 de grade Celsius.

Soluțiile foliare se pot folosi după răsărire, prin stropire pe suprafața frunzelor, pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului radicular al plantelor, sau în perioadele de creștere intensă, înaintea înfloririi și după legarea fructelor. Substanțele nutritive sunt absorbite rapid și eficient, fiind transferate și asimilate direct.

Fertilizarea foliară este recomandată și în perioadele mai dificile, când plantele au avut de suferit de pe urma bolilor sau atacurilor dăunătorilor, ajutând la refacerea, vigoarea și rezistența lor. 

Aplicarea soluțiilor foliare este sigură atât pentru culturile tradiționale, cât și pentru cele ecologice. Este important însă să se evite stropirea pe timp de arșiță, vânt puternic sau când temperaturile sunt prea ridicate. 

Îngrășămintele de tip foliar pot acoperi necesarul de microelemente sau macronutrienți de care plantele au nevoie în oricare din fazele de vegetație. Acestea contribuie la accelerarea procesului de creștere și dezvoltare a plantelor, în special în perioadele de formare sau înflorire. De aceea, fertilizarea foliară aduce un aport decisiv pentru o creștere calitativă dar și cantitativă a culturilor, indiferent de tipul sau dimensiunea acestora.