Fibrilația atrială este o afecțiune a inimii care provoacă un ritm cardiac neregulat, asta datorită lipsei de coordonare dintre atrii și ventricule.
În mod normal, pulsul trebuie să aibă între 60 și 80 de bătăi pe minut în stare de repaus, inima funcționând în două faze care se succed și se repetă, adică cea de contracție care pompează sângele în vasele sanguine și faza de relaxare care permite umplerea acesteia cu sânge oxigenat din plămâni.
În cazul fibrilației atriale, cele două camere superioare ale inimii numite atrii se contractă și se relaxează în mod haotic față de camerele inferioare ale inimii (ventriculi), ducând astfel la o pompare ineficientă a sângelui în organism și la apariția unui ritm cardiac neregulat.
Conform unui articol publicat în 2021 [1], fibrilația atrială reprezintă cea mai des întâlnită aritmie cardiacă, rezultatele obținute arătând o continuă creștere în următorii 30 de ani cu o estimare de 17.9 milioane de persoane afectate în Europa până în anul 2060.
Datorită întreruperii circuitului normal al sângelui, fibrilația atrială poate crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge și a accidentului vascular cerebral, ceea ce înseamnă că această afecțiune poate fi fatală dacă nu este tratată corespunzător.
Fibrilația atrială poate fi temporară sau permanentă și tinde să fie mult mai des întâlnită la persoanele vârstnice.
Chiar dacă există mult mai multe informații cu privire la această afecțiune, vezi aici totul despre fibrilația atrială, în continuarea acestui articol ne vom axa pe tratamentele disponibile, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta și la opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție.
3 metode de tratare a fibrilației atriale
Tratamentul pentru această afecțiune depinde de severitatea simptomelor, de cauza care a dus la apariția fibrilației atriale, de durata de timp și de prezența altor afecțiuni.
În general obiectivul tratamentului este de a readuce la normal ritmul cardiac și de a preveni apariția cheagurilor de sânge.
Restabilirea ritmului corect al inimii
În mod normal, pentru ca fibrilația atrială să fie tratată trebuie ca bătăile inimii și ritmul acestora să fie readuse la normal.
Pentru a realiza acest obiectiv, specialiștii pot apela la o procedură numită cardioversie, aceasta putând fi atât electrică cât și medicamentoasă.
În cazul cardioversiei electrice, șocuri electrice sunt trimise către inimă prin doi electrozi amplasați pe piept, pacientul fiind de obicei sedat pentru a diminua orice posibil disconfort.
Cardioversia medicamentoasă folosește medicamente antiaritmice pentru a restaura ritmul cardiac, acestea putând fi administrate intravenos sau oral în funcție de fiecare caz în parte.
Menținerea normală a ritmului cardiac
După cardioversie și restabilirea ritmului cardiac, medicul poate prescrie anumite medicamente pentru a ajuta la menținerea normală a acestuia și pentru a preveni apariția altor episoade de fibrilație pe viitor.
Tratarea fibrilației atriale prin intervenții chirurgicale
Atunci când cardioversia și medicamentele nu au efectul dorit, specialiștii pot recomanda anumite proceduri chirurgicale menite să distrugă zona de țesut care produce semnalele electrice neregulate pentru a restaura ritmul cardiac normal.
Opțiunile chirurgicale disponibile specialistilor includ:
- Ablația prin cateter – O procedură minim invazivă care presupune introducerea unui tub subțire (cateter) într-un vas sanguin și ghidarea acestuia până la inimă. Odată ajuns în dreptul celulelor cardiace anormale va fi eliberată o cantitate specifică de energie, atât cât să distrugă zona afectată. De obicei această energie poate fi produsă prin radiofrecvență sau prin crioablație adică energie rece.
- Procedura maze sau labirint – Intervenție care are mai multe variații, medicul putând folosi radiofrecvența, bisturiul sau energia rece pentru a crea un tipar de țesut cicatricial menit să interfereze semnalele electrice anormale.
- Ablația de nod atrioventricular – Procedură care implică utilizarea unui cateter pentru transmiterea energiei de radiofrecvență în zona care conectează camerele superioare de cele inferioare. Această procedură implică și montarea unui stimulator cardiac pentru a asigura o bună funcționare a inimii.
Referințe:
1. G;, Lippi G;Sanchis-Gomar F;Cervellin. “Global Epidemiology of Atrial Fibrillation: An Increasing Epidemic and Public Health Challenge.” International Journal of Stroke : Official Journal of the International Stroke Society, U.S. National Library of Medicine, Feb. 2021, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31955707/.