Ce este polenul crud și de ce merită consumat

 

Cu toții știm că polenul este un produs benefic pentru sănătate, dar mulți sunt puși în încurcătură când trebuie să aleagă dintre polenul crud și polenul uscat. Mărturisesc că, până nu de mult și eu eram convins că polenul este polen și atât, fără a ști că există două tipuri distincte, cu proprietăți diferite. După ce m-am luminat, am decis să împărtășesc cu aceste informații, așa că te invit să parcurgi rândurile următoare, dacă te interesează subiectul.

Ce este polenul?

Polenul se găsește în natură sub forma unei pulberi fine, care se formează pe staminele florilor, având un rol important în procesul de fecundare. După modul în care se face polenizarea,există două tipuri de polen respectiv cel purtat de vânt și cel purtat de insecte. Polenurile purtate de vânt se numesc anemofile, iar cele din cealaltă categorie sunt polenuri entomofile, acestea din urmă constituind principala sursă de hrană a albinelor. Termenul de „polen crud” face referire la polenurile entomofile, fiind vorba de acea pulbere fină pe care albinele o recoltează de pe flori. În funcție de plantele de pe care este recoltat, există mai multe tipuri de polen crud, fiecare cu proprietăți distincte.

Cu ce diferă polenul crud de cel uscat?

Polenul crud, este polenul brut, cel colectat de albine fără a fi prelucrat în niciun fel, în timp ce polenul uscat este supus unui tratament termic, pentru a rezista mai mult. Polenul crud este încălzit la temperaturi de 38-40 de grade păstrându-se astfel mai mult timp, însă pierzându-și o serie de substanțe benefice care sunt distruse din cauza temperaturilor ridicate.

De cealaltă, parte polenul crud este conservat prin congelare imediat după ce a fost recoltat, menținându-și astfel toate calitățile.

De ce să consumi polen crud?

Fiind un produs sută la sută natural, polenul crud conține toți nutrienții necesari organismului, fiind astfel extrem de benefic pentru sănătate. Mai jos am selectat câteva din cele mai importante beneficii ale consumului de polen crud.

  • Întărirea imunității – polenul crud acționează ca un antibiotic și un antiseptic natural, protejând organismul de virusurile și bacteriile care pot provoca probleme de sănătate. În același timp, întărește sistemul imunitar, astfel încât acesta să poată lupta mai bine împotriva germenilor.
  • Previne bolile cardiovasculare – datorită compușilor săi, polenul crud are capacitatea de a întări vasele de sânge reducând totodată nivelul colesterolului rău din sânge. Valoarea prea ridicată a colesterolului este una dintre principalele cauze generatoare de boli cardiovasculare, iar consumând în mod regulat polen crud, te protejezi împotriva acestui risc.
  • Menține prospețimea tenului – efectele inevitabile pe care trecerea anilor le are la nivelul tenului vor fi considerabil diminuate și întârziate dacă îți vei face o obișnuință din a consuma polen crud. Acesta conține o serie de substanțe antioxidante și flavonoizi care mențin prospețimea și sănătatea tenului, astfel că trecerea anilor nu își va lăsa amprenta pe chipul tău.
  • Menține plămânii sănătoși – consumul de polen crud este recomandat în cazul persoanelor care suferă de astm sau bronșită, fiind un excelent adjuvant, datorită puternicului efect antiinflamator. Totodată, acest produs natural protejează plămânii și întregul sistem respirator.
  • Reduce stresul – polenul crud ajută și la o mai bună oxigenare a creierului, iar în acest mod se reduce presiunea psihică generată de stresul prelungit. În plus, are și un efect energizant, astfel că te face să devii mai activ, determinându-te să îți găsești o ocupație care să te facă să uiți de problemele de peste zi.

Polenul crud poate fi consumat în diferite moduri, atât în forma sa naturală cât și ca ingredient adăugat în sucuri sau salate de fructe. Important este să îl consumi dimineața, pentru a-i lăsa timp să își facă efectul pe tot parcursul zilei. Pentru adulți este suficientă o lingură pe zi, luată dimineața, pe stomacul gol, în timp ce copiilor li se recomandă o linguriță pe zi.