Cum te poate ajuta un sistem de management al stocurilor să-ți crești afacerea?

Astăzi, digitalizarea ne oferă soluții la care nici nu îndrăzneam să visăm în urmă cu câțiva ani. Dintre acestea, soluțiile software care asigură un management eficient al lanțului de aprovizionare (Supply Chain Management) le aduc antreprenorilor un beneficiu esențial, deoarece contribuie decisiv la realizarea unor importante economii de timp și bani.

Dacă și tu ai un business în producție, logistică de depozit sau transport sau gestionezi un lanț de magazine, află în continuare de ce merită să apelezi la o soluție de management al depozitelor și stocurilor și cum te ajută, concret, să folosești inteligent resursele financiare și de timp.

Ce înseamnă Warehouse Management System?

Mai exact, ce este sistemul WMS (Warehouse Management System)? Este o soluție cu două componente majore: una, foarte importantă, software și cealaltă, hardware, care ajută la optimizarea tuturor proceselor dintr-un depozit. Astfel, se pot eficientiza toate fluxurile dintr-un depozit, dintre care amintim: recepția, inventarierea, aprovizionarea, verificarea stocurilor, livrarea de marfă, operațiunile de transformare și etichetarea.

Beneficiile unei soluții WMS 

În sens larg, rolul unui sistem WMS este de a eficientiza la maximum sarcinile de lucru dintr-un depozit (și nu numai). La o soluție WMS trebuie urmărite următoarele beneficii:

  • limitarea interacțiunilor umane în cadrul depozitului;
  • reducerea semnificativă a timpilor de procesare a operațiunilor;
  • accesul, în timp real, la informații, pentru fiecare operațiune efectuată (stocuri, comenzi etc.);
  • eliminarea riscului producerii erorilor de recepție, inventariere și nu numai;
  • automatizarea fluxurilor de date între departamentele companiei tale;
  • utilizarea optimă a spațiilor de depozitare;
  • eliminarea hârtiilor tipărite din depozit; 
  • emiterea documentelor de livrare în mod automat.

 

În același timp, un sistem de management al stocurilor și al activităților din depozite te ajută să sporești productivitatea angajaților. Iată și explicația: lucrătorii din depozit execută sarcini trimise prin aplicație pe terminalele mobile fără să mai irosească timp prețios deplasându-se pentru a primi instrucțiuni. Evidența stocurilor se face automat, iar lucrătorii se concentrează mai mult pe activitățile de depozitare și livrare. 

Un avantaj suplimentar în creșterea eficienței este dat și de interfața grafică a aplicației WMS. O interfață intuitivă, ușor de folosit, prezintă avantaje legate de învățarea rapidă a modului de lucru de către utilizatori,  favorizând astfel mutarea atenției acestora spre ceea ce trebuie făcut efectiv, nu spre ceea ce ”spune aplicația”, fiindcă opțiunile sunt definite clar. 

În același timp, aplicația permite colectarea tuturor datelor necesare pentru efectuarea unor analize detaliate a informațiilor din baza de date astfel încât managerii să poată lua decizii strategice de îmbunătățire a activității.

În concluzie, grație soluțiilor software profesionale de management de tip WMS, acum poți să eficientizezi la maximum activitățile din depozit și să beneficiezi astfel de avantajele automatizării sigure și rapide a proceselor de lucru.