Cum te pregăteşti pentru plecarea în concediu cu maşina

Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este ca vacanţa de vară să fie ruinată de problemele maşinii. După ce l-ai aşteptat un an întreg, concediul trebuie să fie o perioadă de relaxare şi petrecere a timpului de calitate împreună cu familia şi cei dragi. Pentru a te bucura de călătorii în siguranţă, asigură-te că verifici câteva sisteme şi componente esenţiale ale automobilului.

Lichidul de răcire

Lichidul re răcire asigură menţinerea unei temperaturi optime de funcţionare a motorului maşinii, prevenind supraîncălzirea acestuia. Antigelul parcurge constant un traseu bine definit prin radiator, pompă de apă, furtune şi galerii. Atunci când motorul este supus la presiune suplimentară din cauza traficului aglomerat, a infrastructurii precare sau a urcării drumurilor de munte, acţiunea lichidului de răcire este esenţială. Verifică nu doar nivelul din vasul de expansiune, ci şi concentraţia acestuia cu ajutorul aparatului special.

Aerul condiţionat

Menţinerea unei temperaturi optime nu este importantă doar pentru funcţionarea motorului. În zilele toride de vară, în care termometrele depăşesc valoarea de 30 de grade Celsius în atmosferă şi aproape dublu la nivelul asfaltului, atmosfera din habitaclu poate deveni sufocantă. Singurul lucru ce poate preveni disconfortul în timpul călătoriei este o instalaţie de climatizare funcţională. În primul rând, înainte de prima utilizare, instalaţia trebuie curăţată. În cele câteva luni ale sezonului rece, când aerul condiţionat nu a fost folosit, tubulatura acestuia a favorizat apariţia bacteriilor periculoase pentru sănătate. Aşadar, dacă doreşti să călătoreşti în siguranţă, fără a inhala alergeni sau alte substanţe nocive, programează o igienizare a întregii instalaţii. Completează nivelul de freon dacă este nevoie şi bucură-te de călătorii nelimitate la o temperatură optimă în interiorul maşinii tale indiferent de vremea de afară.

Anvelopele

Cauciucurile sunt singurul punct de contact al maşinii tale cu suprafaţa pe are rulează. De eficienţa lor depind manevre importante cum sunt accelerarea, schimbările de direcţie şi frânarea în orice condiţii. Întrucât fac parte din categoria consumabilelor, acestea se tocesc în timp. Dacă uzura este peste măsură sau data fabricaţiei este mai veche de 5 ani, e momentul să le înlocuieşti. Alege să respecţi indicaţiile de sezon, deoarece echiparea cu cauciucuri de vară îţi va asigura stabilitate şi aderenţă în orice condiţii de temperaturi ridicate.

Sistemul de lumini

Pentru a fi în siguranţă pe carosabil trebuie să vezi şi să fii văzut. Pe timp de vară, vremea se poate schimba brusc de la căldură toridă la furtună. În plus, fiecare segment de drum are un anumit regim de lumini impus prin lege. Circulaţia pe timp de noapte nu este posibilă decât cu un sistem funcţional de lumini. Asigură-te că ambele faze ale farurilor, poziţiile, semnalizatoarele şi stopurile de frână funcţionează corespunzător. În orice moment este bine să ai în trusa auto un kit complet de becuri, pe care le poţi înlocui cu uşurinţă, în caz de avarie, chiar şi într-o parcare.

Filtrele

Cele mai multe maşini au două filtre de aer: unul pentru motor şi altul pentru habitaclu. Ambele au rolul de a asigura o ventilaţie eficientă, primul pentru componentele mecanice, cel de-al doilea pentru confortul pasagerilor. Filtrele de aer fac parte din categoria consumabilelor şi se înlocuiesc la fiecare revizie de ulei. Între două revizii poţi verifica starea filtrului de polen. Primul semn al încărcării peste măsură cu impurităţi este un miros greu resimţit în maşină. Alege o variantă cu cărbune activ pentru eficienţă şi durabilitate sporite.

După ce v-a condus timp de un an la serviciu, la şcoală, la cumpărături şi în călătorii personale şi profesionale, maşina ta nu primeşte vacanţă, ci este solicitată pentru drumuri lungi, pline de bagaje. Pe lângă inspecţiile tehnice şi reviziile periodice, câteva verificări sumare îţi aduc mai multă linişte când vine vorba de cel mai important drum al anului: concediul împreună cu cei dragi.