Cum verific dacă am asigurare GAP?

Pentru început, este bine să înțelegem ce este de fapt asigurarea GAP. Această asigurare poate fi dedicată atât mașinilor cumpărate noi sau rulate, cât și pentru vehiculele care circulă (fără tranzacții de cumpărare a vehiculelor). GAP acoperă diferența dintre valoarea de factură a mașinii în ziua cumpărării sale (GAP Facturat) sau valoarea indicată în polița AC (GAP Auto Casco) și valoarea acesteia în momentul daunei totale.

Produsele GAP sunt utile atât în ​​cazul finanțării mașinii cu împrumut sau leasing, cât și cumpărării vehiculului în numerar. Cu toate acestea, în acest articol ne vom concentra asupra vehiculelor finanțate. Dacă vom lua un împrumut pentru o mașină nouă în valoare de 148.000 RON și dacă un an mai târziu, mașina va fi furată, vom primi o compensație de 118.000 RON de la asigurătorul Casco. Cu toate acestea, împrumutul restant pre plata este de  138 000 RON. Compensația suplimentară din asigurarea GAP va acoperi restul de 20.000 RON. Acum, când avem idee ce tip de asigurare este aceasta, mergem mai departe să răspundem la întrebarea „Posed deja asigurare GAP?”

Posed deja asigurare GAP?

Asigurarea GAP nu este obligatorie, cum ar fi asigurarea de răspundere civilă. Pentru a obține o astfel de poliță,  trebuie să o solicitați la punctul de vânzare al mașinii sau să căutați individual o asigurare (de exemplu, online). În unele cazuri, asigurarea GAP este obligatorie în cazul achiziționării în leasing însă, această cerință ar trebui specificată în contract. Deci, dacă vă întrebați „Cum să știu dacă am deja asigurare GAP”, cel mai bun mod este să contactați asigurătorul sau dealerul de la care am achiziționat sau dobândit vehiculul.

Cum verific dacă asigurarea GAP este inclusă în ratele de leasing?

Asigurarea GAP oferă comoditate în cazul în care o mașină nou cumpărată în leasing este furată. În cazul în care asigurătorul clasifică vehiculul ca daună totală, acesta va plăti doar pentru valoarea sa actuală, care de multe ori nu acoperă valoarea leasingului a mașinii cumpărate. Dacă soldul restant al contractului de leasing este mai mare decât suma pe care asigurătorul o va plăti, atunci diferența trebuie plătită din fondurile proprii. Cu toate acestea, asigurarea GAP vă protejează de nevoia de a plăti aceste datorii și vă permite să obțineți compensații care să acopere această pierdere.

Cum să cumpărați o asigurare GAP?

Există mai multe modalități de a achiziționa o poliță de asigurare GAP. Puteți să o cumpărați de la agentul vostru de asigurări, la un showroom auto sau de la distribuitori specializați de pe Internet.

Înainte de a cumpăra asigurarea GAP, merită să urmați pașii de mai jos:

  • Contactați asigurătorul Casco și verificați dacă GAP face parte din polița dvs. de asigurare Casco obișnuită – dar nu confundați GAP cu GSU, care este o sumă garantată care asigură doar valoarea vehiculului dvs. timp de un an.
  • Unele companii de leasing includ asigurarea GAP în produsul lor. Nu doriți ca asigurarea GAP să fie livrată prin intermediul acestora? Informații din timp.
  • Citiți contractul de finanțare sau leasing pentru a vedea dacă aveți deja asigurare GAP și dacă da, ce tip. Rețineți că majoritatea asigurărilor GAP sunt pentru locator, nu pentru dvs. Într-un astfel de caz, merită luată în considerare achiziționarea unei polițe GAP individuale care să ofere o protecție mai largă.
  • Acum, că știm dacă avem asigurare GAP (posibil nu o aveți încă), este timpul să decidem dacă este tipul de asigurare de care avem nevoie.