De ce e important să alegi o pereche de ochelari de soare de calitate

Când alegi ochelari de soare, nu trebuie să ții cont doar de forma și culoarea acestora, ci și de calitatea lentilelor. Perechea ta preferată nu este un simplu accesoriu pentru ținute, ci are un rol însemnat în protejarea vederii. Iată de ce este important să alegi ochelari de soare de calitate.  

Protejează ochii de razele de soare ultraviolete

Ochii sunt afectați de razele UVA sau UVB pe tot parcursul anului, nu doar vara. În urma expunerii la astfel de radiații, pot apărea: lăcrimare excesivă și iritații, roșeață, arsuri la nivelul corneei, degenerarea maculei, tumori maligne ș.a. 

Pentru a evita astfel de probleme, este recomandat să îți protejezi vederea cu ochelari de soare de calitate, care să împiedice pătrunderea radiațiilor ultraviolete. Urmărește ca perechea aleasă de tine să aibă o etichetă care să garanteze 100% protecție UV400 sau protecție UVA și UVB. 

De asemenea, ia în considerare că opacitatea și culoarea lentilei nu sunt indicatori pentru gradul de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ar trebui să ții cont de categoria filtrului UV. 

Filtre de protecție UV

Acestea se împart în 5 categorii: de la 0 (protecție foarte slabă; ochelarii sunt potriviți pentru zilele înnorate), la 4 (cel mai înalt grad de protecție, indicat pentru zilele cu soare puternic, în zonele montane înalte, cu zăpadă care reflectă lumina ș.a.; acești ochelari nu sunt recomandați pentru condus). 

Reduc reflexiile și strălucirea deranjantă

Un alt aspect căruia ar trebui să îi acorzi atenție este filtrul de polarizare. Razele de lumină care se propagă vertical nu afectează vederea. În schimb, cele orizontale, reflectate pe diferite suprafețe, pot fi deranjante. Ochelarii de soare polarizați reduc oboseala oculară și asigură o vedere mult mai clară în zilele cu lumină puternică. 

Filtrul de polarizare 

Lentilele polarizate au un strat subțire, laminat, care are rolul de a absorbi lumina orizontală. Astfel, la ochi ajung doar razele verticale. Ochelarii cu filtru de polarizare elimină strălucirea deranjantă și reduc reflexiile, ceea ce contribuie la confortul vizual. De asemenea, este asigurată o percepție mai clară a culorilor și un contrast mai bun.

Ochelarii de soare polarizați sunt recomandați pentru șoferi sau pentru sportivi, deoarece riscul de orbire temporară este redus și detaliile pot fi observate mai ușor. Totodată, acești ochelari pot fi purtați de oricine, pentru un plus de confort vizual, în special în zonele cu suprafețe ample care reflectă lumina: apă, zăpadă, asfalt, caroseria autovehiculelor etc.

Înainte de a alege ochelarii de soare în funcție de aspectul lor și de modul cum se armonizează cu trăsăturile chipului tău, ține cont de calitatea acestora. Acordă atenție gradului de protecție UV și filtrului de polarizare. Achiziționează perechea care se potrivește stilului tău de viață și nevoilor tale.