Deschiderea unui cont bancar: 4 aspecte la care să fii atent

Deschiderea unui cont bancar este necesară în mai multe situații și se face destul de simplu. Totuși, pentru a nu avea nici un fel de surprize neplăcute, trebuie să ții cont de câțiva factori importanți.

Fiecare bancă impune condiții diferite, de aceea trebuie să te informezi corect încă de la început pentru a găsi oferta cea mai bună. Nu deschide un cont bancar până când nu cunoști toate detaliile pentru a-ți gestiona banii cât mai facil!

Alegerea contului potrivit

Băncile pun la dispoziție clienților lor o mulțime de tipuri de conturi bancare în funcție de nevoile acestora. Unele oferă mai multă flexibilitate, mai multe operațiuni bancare cu preț redus, pe când altele au un pachet de beneficii mai restrâns. 

Dacă ar fi să clasificăm conturile bancare în două mari categorii, acestea ar fi cele destinate persoanelor juridice și cele destinate persoanelor fizice. 

În calitate de persoană juridică, ai posibilitatea de a opta pentru un cont în lei sau valută, în funcție de ce ți s-ar potrivi cel mai bine. Dacă trebuie să faci mai multe plăți internaționale, cu siguranță este mai bine să-ți deschizi un cont în valută. Indiferent de situație, verifică atent comisioanele.

Dacă ești o persoană fizică și vrei un cont bancar pentru plata facturilor, cumpărăturilor online, dar și pentru încasarea salariului, alege un pachet de cont curent care are zero costuri. 

Actele necesare deschiderii contului

Pentru a deschide un cont bancar pentru firma, trebuie să prezinți documente oficiale ale companiei deținute. Pentru deschiderea unui cont în calitate de persoană fizică, ai nevoie doar de buletin. Poți face depuneri și retrageri de numerar oricând dorești, iar banii din salariu îți pot intra lunar în cont.

Comisioanele percepute

Înainte de a-ți deschide un cont bancar, află care sunt comisioanele percepute pentru transferuri și depuneri, dar și pentru retragerile din ATM-uri. 

În general, pentru transferuri și depuneri se percep comisioane rezonabile, dar fii atent la acest aspect. În ceea ce privește folosirea ATM-urilor, dacă ai un cont și un card asociat contului, e important să alegi o bancă ce nu solicită niciun fel de comisioane.

Gestionarea contului online

Existența unei aplicații bancare simplifică foarte mult gestionarea contului, de aceea este indicat să alegi o bancă ce oferă cele înalte standarde de digitalizare. De ce? Ca să îți poți accesa contul din orice loc, la orice oră, cu maximă simplitate și pentru a te folosi de contul tău în orice situație.

Atunci când ai o afacere, trebuie să analizezi foarte atent variantele existente pentru a identifica instituția bancară care îți oferă cele mai multe avantaje. Banca ideală este cea care dă dovadă de cea mai mare transparență.

În concluzie, deschiderea unui cont bancar este absolut obligatorie pentru funcționarea eficientă a firmelor, în ceea ce privește plata furnizorilor, a angajaților, dar și a taxelor către stat. Piața online abundă de o diversitate de oferte, însă trebuie să faci o analiză amănunțită pentru a găsi cea mai bună variantă pentru afacerea ta.

În cazul persoanelor fizice care vor să își gestioneze cât mai ușor plata facturilor și a cumpărăturilor din confortul propriei case, dar și încasarea salariului, este indicat să își deschidă un cont bancar cât mai simplu.