Descoperire: cum poate fi blocată HMGB1, molecula implicată în formele severe de COVID-19

 

În acest articol atragem atenția că HMGB1 (proteina cu greutate moleculară ridicată), asociată cu creșterea reacțiilor inflamatorii și mediator important al inflamației letale, poate fi o țintă promițătoare pentru terapiile inovatoare împotriva SARS Cov2.

Ce este şi cum acţionează HMGB1

Valorile crescute de HMGB1 pot determina evoluția către formele severe de Covid 19, Se consideră că aceste complicații rezultă dintr-o supraactivare a sistemului imunitar, ducând la un sindrom de furtună de citokine asociat cu insuficiență multiplă a organelor.

S-a evaluat eficacitatea mai multor inhibitori HMGB1 de a scădea expresia  ACE2, receptorul preferat al SARS Cov2. De aceea trebuie să luam în calcul toate tratamentele țintite de care dispunem. Studiul unui grup de cercetători chinezi şi americani publicat de ScienceDirect.com indică faptul că medicamentele disponibile clinic (de exemplu, glicirizina) pot limita eliberarea și activitatea HMGB1 în timpul infecției cu SARS-CoV-2.

De ce glicirizina

Focusul a fost asupra glicirizinei , deoarece aceasta are o activitate puternică în blocarea funcției extracelulare HMGB1 în diferite condiții inflamatorii, inclusiv modele experimentale de sepsis și șoc septic. Ca inhibitor direct al HMGB1, glicirizina este principalul ingredient activ al rădăcinii de lemn dulce și a fost utilizată în medicina tradițională pentru tratarea bolilor inflamatorii și virale, inclusiv SARS-CoV.

Infecția cu Coronavirus se transmite pe cale aeriană și virusul se multiplică în mucoasa nazală și faringiană. De aceea, dincolo de tratamentul suportiv pe cale generală este important să acţionăm local terapeutic şi, în primul rând preventiv.

Produse testate clinic

De aceea recomandăm trei produse cu glicirizină testate clinic.

Narivent (pe bază de glicirizină şi manitol), GripStop (cu glicirizină şi lactoferină) şi Sprayul Antiviral orofaringian de la 3F Plantamed (cu glicirizină şi quercitină) cu acţiune directă la poarta de intrare şi multiplicare a virusurilor şi a coronavirusurilor, inclusiv COVID-19.

Le găsiţi în farmacii sau, la pret de importator, cu un singur click, aici www.farmaciile3f.ro