Exista sau nu dragoste la prima vedere?

Dragoste la prima vedere sau una construita in timp, bazata in primul rand pe cunoasterea celuilalt? Cei care au trait-o spun ca exista, insa doua persoane pot fi impreuna toata viata, fericite si indragostite, chiar daca nu s-au indragostit la prima vedere.

Multe cupluri marturisesc ca s-au indragostit la prima vedere. Sa fie oare asa?

Ne indragostim la prima vedere de o privire, de un suras, un gest, un cuvant, un miros sau o voce, imaginandu-ne ca celalalt este asa cum ne dorim noi sa fie. Cei mai multi sunt de parere ca defapt este vorba doar de atractie fizica si nu de dragoste, pentru ca dragostea adevarata are nevoie de timp. Timp pentru a-l cunoaste pe ce de langa tine asa cum este in realitate, cu calitati si defecte, si nu cele pe care doar ti le imaginezi ca le are.

Ce spun psihologii

Psihologii sunt de parere ca dragostea la prima vedere depinde foarte mult de starea noastra de spirit din momentul respectiv, astfel ca intr-o anumita imprejurare putem sau nu remarca o persoana pe care o vedem pentru prima data. Tot psihologii sunt de parere ca barbatii sunt cei care se indragostesc mai mult la prima vedere si ca pentru a aprecia daca o persoana ne pare atractiva sau nu pentru a forma impreuna un cuplu, avem nevoie de aproximativ 30 de secunde.

Deasemenea, dragostea la prima vedere nu implica intotdeauna faptul ca si cealalta persoana trebuie sa-ti impartaseasca sentimentele. Dragostea este deci conditionata de comportamentul celuilalt, astfel ca daca persoana despre care crezi ca te-ai indragostit la prima vedere nu este atrasa de tine, ar fi mai bine sa nu insisti si sa depasesti momentul.

Dragoste sau dorinta la prima vedere?

Este esential sa nu confunzi dragostea la prima vedere cu dorinta sau atractia sexuala, asa cum se intampla in destule cazuri. Dragostea e si dorinta, insa dorinta nu implica intotdeauna si dragoste. Oamenii de stiinta sunt de parere ca pasiunea se bazeaza pe reactii la stimuli primari ori, pentru a trece de la dorinta la dragoste, este nevoie ca pasiunea sa se materializeze in sentimente. Pentru a avea parte de o relatie de durata, ideal ar fi sa imbinam armonios pasiunea cu sentimentele.

Cat dureaza dragostea la prima vedere?

Cu siguranta ca nimeni n-ar putea da un raspuns exact la aceasta intrebare. Poate dura 30 de secunde, atat cat spun psihologii ca ne trebuie pentru a ne indragosti de cineva la prima vedere, ceva mai mult, pana constatam ca nu avem defapt nimic in comun cu acea persoana sau, in cazul cel mai fericit, toata viata.

Potrivit diferitelor statistici, doar 30 – 40% dintre oameni se indragostesc la prima vedere, in timp ce restul se indragostesc de persoane pe care le cunosc de mai multa vreme.