Importanța luminii în designul interior

Iluminatul interior este unul dintre cele mai importante aspecte ale oricărui spațiu de locuit. El poate schimba înfățișarea unei camere, și dacă e bine pozitionat, și dimensiunea sa. Modul în care îți luminezi casa are, astfel, un mare impact al stării tale generale și asupra confortului din casă. Cum poți, astfel, să profiți la maximum de lumina din casa ta și care este importanța luminii în designul interior?

Iluminarea ambientală

Lumina ambientală trebuie să provină din surse artificiale, precum candelabrele și lămpile suspendate, dar pot fi folosite și alte corpuri de iluminat, cum ar fi lămpile de podea mari sau aplicele de perete. Scopul este să lumineze ușor întreaga cameră.

Când instalezi lumini artificiale ambientale, asigură-te că ții cont de nuanța acesteia Luminile fluorescente, care vin în tonuri de la cald la alb strălucitor spre rece, pot produce o nuanță gălbuie, albastră sau roz, în funcție de bec.

Lumina concentrată pe activități

Iluminarea concentrată pe activități servește ca lumină primară pentru o cameră și trebuie focalizează pe activități. Tocmai de aceea, ar trebui să fie de 6 până la 10 ori mai strălucitoare decât cea ambientală. Există mai multe tipuri de corpuri de iluminat potrivite în acest scop: lămpi de masă, lămpi de birou, lumini de sub tejghea și lămpi de podea. 

Iluminarea pentru activități te ajută să pui accentul pe activitățile pe care le faci în fiecare zi sau seară și să îți concentrezi atenția asupra acelui lucru. În plus, acest tip de iluminat este și mai eficient energetic, fiindcă resursele sunt îndreptate spre locurile unde este absolut necesară lumina, și nu peste tot. Sunt mai multe corpuri de iluminat care te vor ajuta, iar multe pot crea un aspect mai intim și mai personal. Este cazul lămpilor de ceramică sau sticlă care oferă și textură, dar și profunzime, în timp ce abajururile creează lumină difuză care atenuează iluminarea.

Luminile de accentuare

Iluminarea de accentuare adaugă dramă și creativitate unei camere. Lumina de accent trebuie să fie de trei până la cinci ori mai strălucitoare decât lumina ambientală și poate fi folosită pentru a evidenția opere de artă, detalii arhitecturale și obiecte de decor. Luminile de accentuare pot fi folosite, adesea, pentru iluminarea perimetrului unui tavan interesant, din punct de vedere arhitectural, pentru a-l evidenția și a-i adauga eleganță. De asemenea, o lumină din partea de sus a casei scărilor, spre exemplu, poate accentua stilul decorului, purtând tema de la un nivel al casei la următorul. Luminile încastrate din rafturile de cărți creează, la rândul lor, un punct focal.

Iluminarea șinelor, spoturile și reflectoarele sunt utilizate, în mod obișnuit, ca lumini de accent. Lămpile de masă pot fi folosite drept lumină de accent, concentrând ochiul pe o zonă sau pe un aranjament de mobilier. Aplicele de perete sunt un tip popular de lumină de accent. Instalează-le pe ambele părți ale oglinzii pentru simetrie, dar și pentru a accentua lumina.