Cum să-ți alegi prima mașină?

Atunci când te decizi să-ți cumperi prima mașină este un moment important, pentru care probabil că te-ai pregătit multă vreme și de-abia aștepți să pleci la drum la volanul automobilului propriu.

Dar, înainte să faci acest pas trebuie să cunoști câteva detalii despre mașina pe care urmează să o achiziționezi și despre viața de șofer și de proprietar de autoturism în general.

Iată câteva recomandări ca să știi cum să-ți alegi prima mașină.

Calculează atent bugetul disponibil pentru prima mașină

Oricât de mare ar fi entuziasmul când alegi prima mașină, trebuie să-ți fixezi un buget maxim pe care îți permiți să-l cheltui pentru această achiziție importantă.

Dacă ai destui bani pentru o mașină nouă, nu uita să adaugi la prețul afișat în showroom și cheltuielile suplimentare cu impozitul anual pe care-l plătești în funcție de  capacitatea cilindrică a mașinii, cu asigurarea auto obligatorie RCA și cu cea opțională CASCO.

Reține faptul că volumul cheltuielilor lunare se va majora din momentul cumpărării primului autoturism. Vei plăti pentru combustibil, taxe de drum, mentenanță și piese care trebuie înlocuite periodic.

Cu siguranță o să fii tentat să cumperi accesorii pentru mașină, așa că este bine să iei în calcul o sumă mai mare.

Dacă achiziționezi o mașină second hand trebuie să incluzi în buget cheltuielile cu revizii tehnice, reparații sau upgrade-uri pe care ți le dorești ca proaspăt șofer.

Stabilește caracteristicile de care ai nevoie de la prima mașină

Dacă nu ești decis asupra modelului de mașină pe care ți-l dorești, realizează o listă cu toate caracteristicile pe care le consideri necesare și pe care le vrei de la primul tău automobil.

Vei conduce doar prin oraş sau vrei excursii cu mașina? 

După ce ai realizat această listă, identifică modelele care se potrivesc cerințelor și, bineînțeles, bugetului de care dispui. Nu te hazarda la autoturisme scumpe sau de mare viteză, află toate detaliile despre ofertele potrivite pentru vârsta și priceperea ta, cum sunt specificațiile despre noul Ford Fiesta, care te pot lămuri în legătură cu oportunitatea de a achiziționa un brand sau altul, o mașină pe benzină, diesel sau hibridă, un model sport sau unul clasic.

Prima mașină trebuie să rămână totuși o mașină, nu o transforma într-un artefact inestimabil, ca în jocurile pe calculator.

Realizează un test drive înainte să cumperi prima mașină

Chiar dacă ești un șofer cu experiență, să nu alegi prima mașină pe care s-o conduci în calitate de proprietar fără să realizezi înainte un test drive, ca să vezi cum te adaptezi la stilul mașinii, dacă ți se potrivește și dacă îți place să te afli la volanul ei.

Nu ezita să încerci toate vitezele și să pui la încercare performanțele mașinii, ca să-ți dai seama de starea ei de funcționare și să estimezi dacă vei putea să o conduci în siguranță prin traficul aglomerat din oraș.

Ține seama de recomandările prezentate și învață cum să-ți alegi prima mașină, astfel încât să te bucuri de ea cât mai multă vreme, alături de cei dragi!