Importanța tehnologiei moderne într-o clinică dentară. Cum schimbă experiența pacienților?

Stomatologia a avansat foarte mult în ultimii zeci de ani, iar un rol foarte important în această evoluție l-a avut și îl are în continuare tehnologia. Astăzi, pacienții ce trec pragul unei clinici dentare beneficiază de tratamente stomatologice realizate cu ajutorul unor tehnici și aparaturi de ultimă generație, mai rapide și mai eficiente. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre noile tehnologii folosite în stomatologie și despre modul în care acestea au schimbat experiența unei vizite la dentist. 

1. Proiectarea digitală a zâmbetului 

Zâmbetul perfect, pe care mulți și-l doresc, dar puțini îl au în mod natural, poate fi obținut cu ușurință cu ajutorul procedurilor de estetică dentară. Mulți pacienți dau însă dovadă de o oarecare reticență atunci când vine vorba de astfel de tratamente deoarece nu sunt siguri că rezultatul final va fi cel dorit. Dacă și tu te numeri printre aceștia, trebuie să știi că în stomatologia modernă această problemă nu mai există. Dacă, de exemplu, optezi pentru un tratament de fațetare a dinților la LLL Dental, vei putea vedea cum va arăta zâmbetul tău înainte de procedură propriu-zisă. În plus, poți să fii sigur că se va alege soluția cea mai bună pentru tine. 

Acest lucru este posibil datorită proiectării digitale a zâmbetului, un instrument ce permite simularea unui tratament dentar estetic propus și previzualizarea rezultatului final. Nu doar că astfel se poate planifica în detaliu tot ceea ce ține de forma, dimensiunea, culoarea și poziția dinților, dar tu vei putea participa la tot acest proces de proiectare a noului tău zâmbet.[3]

2. Radiografia digitală 

În multe cabinete stomatologice, radiografia clasică, pe film, a fost înlocuită cu cea digitală, cu ajutorul căreia se obțin imagini detaliate ale dinților și țesuturilor înconjurătoare. Pe lângă faptul că permite depistarea multe probleme dentare care nu pot fi văzute cu ochiul liber, radiografia digitală mai are și alte avantaje: 

 • Imaginile digitale pot fi vizualizate și prelucrate pe computer pentru a se obține mai multe detalii, atunci când este necesar; 
 • Utilizează mai puține radiații; 
 • Imaginile pot fi printate pe film, stocate într-o bază de date, transmise prin e-mail sau copiate pe CD, DVD sau stick de memorie; medicii vor avea acces la ele mult mai ușor, iar tu nu va mai trebui să mergi de la un cabinet la altul cu radiografiile anterioare, care, după cum cu toții știm, pot fi destul de voluminoase.[1]

3. Laserul dentar 

În lumea modernă, timpul este o resursă prețioasă. Și atunci când vine vorba de tratamente dentare, ne dorim rezultate cât mai bune, într-un timp cât mai scurt. Laserul dentar este o tehnologie folosită tot mai des în cabinetele stomatologice tocmai datorită faptului că reprezintă o opțiune de tratament mai eficientă și mai confortabilă pentru pacient, uneori chiar și mai rentabilă. Poate fi utilizat, de exemplu, pentru:

 • Depistarea și tratarea cariilor dentare;
 • Tratarea sensibilității dentare;
 • Tratarea bolilor gingivale;
 • Albirea dinților.

Printre avantajele tratamentului cu laser dentar se numără: 

 • Sângerarea este redusă la minimum în țesuturile moi tratate, deoarece laserul promovează coagularea sângelui;
 • În cazul anumitor proceduri, nu este necesară anestezia; 
 • Șansa de infecții bacteriene este mai mică deoarece laserul sterilizează zona;
 • Rănile se pot vindeca mai repede și este posibil ca țesutul să se regenereze.
 • Procedurile pot implica mai puține leziuni ale țesuturilor din jur.[2] 

Tehnologiile menționate mai sus nu sunt singurele folosite astăzi în clinicile stomatologice moderne. Dorința de a oferi pacienților acces la tratamente mai eficiente, mai rapide și mai confortabile a dus la producerea multor schimbări în cabinetele dentiștilor, iar acele vizite traumatizante, asociate cu durere și disconfort, s-au transformat într-o amintire urâtă. Astăzi, vizita la dentist nu mai trebuie să reprezinte un motiv de teamă. 

Bibliografie: 

 1. Doheny, Kathleen. “Advances in Dental Care: What’s New at the Dentist.” WebMD, WebMD, 8 Apr. 2009, www.webmd.com/oral-health/advances-in-dental-care-whats-new-at-the-dentist. Accessed 11 July 2022.
 2. Gotter, Ana. “Are Laser Dental Procedures Better than Traditional Treatments?” Healthline, Healthline Media, 22 Mar. 2018, www.healthline.com/health/laser-dentistry. Accessed 11 July 2022.
 3. Jafri, Zeba, et al. “Digital Smile Design-an Innovative Tool in Aesthetic Dentistry.” Journal of Oral Biology and Craniofacial Research, vol. 10, no. 2, Apr. 2020, pp. 194–198, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7193250/, 10.1016/j.jobcr.2020.04.010. Accessed 11 July 2022.