Încălzirea locuinței în sezonul rece – care metodă este mai prietenoasă cu buzunarul tău?

În sezonul rece, încălzirea locuinței reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli dintr-o gospodărie. Tot mai multe persoane aleg debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare, pentru a avea alternative la încălzirea locuinței și un control asupra confortului termic și costurilor. Dacă și tu ai ales să renunți la încălzirea centralizată, poți alege una dintre alternative, în funcție de tipul și suprafața locuinței tale.

Centrala termică pe lemne cu ardere clasică sau pe gazeificare: cea pe gazeificare este o metodă mai eficientă, spre deosebire de arderea clasică, datorită arderii inverse și noxelor reduse. Însă, în ambele cazuri, prețurile pentru achiziționarea materialului lemnos sunt mari. Acest tip de centrală necesită un spațiu mai mare și este dependentă de energia electrică.

Centrala termică pe gaz este tipul de încălzire cel mai întâlnit. Are eficiență sporită, costuri mai scăzute, dar are nevoie de o rețea de distribuție a gazelor și de verificări periodice din partea specialiștilor. Poți cumpăra centrale termice de la Roinstalatii.ro, dacă îți dorești o centrală de acest fel.

Încălzirea prin pardoseală este metoda de încălzire a locuinței cea mai eficientă. Nu emană gaze toxice, nu mai ai nevoie de calorifere, iar investiția se amortizează în timp. Acest tip de încălzire, care se poate face pe bază de apă sau energie electrică, poate fi asigurat de boilere, pompe de căldură și parțial de panouri solare.  

Panourile radiante sunt o altă metodă eficientă. Se instalează foarte ușor, nu necesită întreținere și rezistă bine în timp. Dezavantajul îl reprezintă consumul ridicat de energie electrică.

Panourile solare sunt o altă modalitate de încălzire a casei în sezonul rece. Investiția este destul de mare la început, dar se amortizează în timp.

Pompele de căldură oferă numeroase avantaje. Trei sferturi din energia termică este obținută din mediul înconjurător, iar restul este livrat de energia electrică. Pot fi folosite și vara pentru a răcori locuința și nu necesită arderea de combustibil. 

Piața în domeniu este una diversificată, dar, indiferent de sursa de căldură, poți alege cea mai prietenoasă metodă de încălzire pentru confortul și buzunarul tău.