Integrarea profesională a tinerilor în industriile textile∕ îmbrăcăminte∕ pielărie∕ încălțăminte

Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EASME) și DG GROW în numele Comisiei Europene anunță încheierea programului „Abordarea strategică a cooperării sectoriale pentru aptitudini”. Programul a avut obiectivul de a impulsiona dezvoltarea de competențe în ritmul noilor tehnologii, și a stabili și promova o nouă colaborare strategică și sustenabilă între actorii cheie – întreprinderi, asociații profesionale, instituții de cercetare, educație și instruire, autorități publice) din industriile produselor textile, articole de îmbrăcăminte, pielărie și încălțăminte – industrii strategice din economie europeană.

Proiectul a debutat cu o serie de evenimente la Cluj, desfăşurate în baza parteneriatului cu Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca – prezentarea proiectului studenţilor din anii 1 şi 2, vizite în locaţiile potenţialilor angajatori (sediile firmelor Piera şi Jolidon), şi discuţii directe între student şi potenţialii angajatori din domeniu, precum şi prezentările unor tineri designeri, precum domnişoara Alexandra Grăjdeanu, care activează deja în domeniu au împărtăşit studenţilor din experienţa lor.

În parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a avut loc videoconferinţa online pe tema oportunităţilor de carieră în sectoarele textil, îmbrăcăminte, încălțăminte şi piele. În cadrul acesteia, au participat atât studenţii ai Facultăţii de Design Industrial și Managementul Afacerilor, cât şi elevi din partea Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra Neamţ, Colegul Tehnic Napoca Cluj-Napoca, Liceului Tehnologic ”Elisa Zamfirescu” Satu Mare şi reprezentanţi din partea Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei.

În cadrul evenimentului, invitaţii speciali – domnul Gheorghe Bostaca, din partea Asociaţiei Producătorilor de Piele şi Blana din România şi doamna Mihaela Ioniţă, co-fondator Mopiel Încălţăminte, au vorbit studenţilor despre experienţa lor, provocările pe care le pot întâlni în dezvoltarea unei cariere în acest sector de activitate, dar şi oportunităţile de care pot beneficia, intrând în una din cele mai mari industrii, la nivel internaţional.

Despre proiect

Sectoarele europene de textile, îmbrăcăminte, piele şi încălţăminte au o contribuţie decisivă la gradul de ocupare a forţei de muncă, adăugând valoare economiei europene. Cu o cifră de afaceri de peste 200 miliarde euro şi aproximativ 225.000 de companii, sectoarele TCLF au o forţă de muncă de 2,2 milioane, dintre care 66% sunt femei.

Proiectul „Abordarea strategică a cooperării sectoriale pentru aptitudini” îşi propune să pormoveze imaginea sectorului textil ca mediu de lucru prosper, să crească gradul de conştientizare cu privire la oportunităţile de muncă, sa elimine stereotipurile din domeniu promovând evoluţiile sale cele mai recente către digitalizare, robotică, sustenabilitate, internaţionalizare şi inovare şi totodată să conecteze instituţiile educaţionale cu mediul industrial, oferind o şansă de colaborare sectoarelor vizate.