Manuale clasice vs. manuale digitale: avantajele și dezavantajele acestora

În plină eră digitală, unii consideră absolut firească introducerea în școli a manualelor electronice: cadre didactice, părinți și copii deopotrivă îmbrățișează ideea digitalizării sistemului de învățământ românesc, mai ales acum, în contextul pandemiei de coronavirus. Pe de altă parte, există în continuare destui susținători ai manualelor clasice, profesori și părinți, care rămân destul de reticenți în legătură cu noile tehnologii și, implicit, cu învățarea de pe manualele digitale, o temă de discuție intens dezbătută.

Care sunt, așadar, avantajele manualelor digitale, în comparație cu manualele clasice? Și, până la urmă, care sunt minusurile care îi determină pe unii dintre noi să fie circumspecți?

Avantajele manualelor digitale

  • Un avantaj esențial al manualelor digitale este caracterul lor foarte practic, care îi ajută pe elevi să aibă toate resursele necesare învățării stocate în același loc, respectiv pe tabletă. Astfel, ei nu mai sunt nevoiți să ia la școală, zi de zi, manualele școlare clasice care, împreună, fac destul de dificil căratul ghiozdanului. De altfel, numărul copiilor care se confruntă cu probleme de spate de timpuriu, tocmai din cauza ghiozdanelor mult prea grele, nu este deloc de neglijat. În schimb, tableta pe care sunt stocate manualele digitale este de dimensiuni reduse, este foarte ușoară și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea coloanei vertebrale a copiilor. 
  • Manualele digitale sunt interactive și, astfel, îi stimulează pe elevi și-i sprijină în procesul de învățare. Manualul digital reprezintă, de fapt, varianta PDF a manualului clasic, însă această variantă vine însoțită de o serie de exerciții interactive, animații, videoclipuri și simulări care au rolul de a exemplifica noțiunile teoretice. Astfel, manualele digitale reușesc să îmbine armonios teoria și partea aplicată, ceea ce transformă procesul de învățare într-o activitate utilă și distractivă deopotrivă.

Dezavantajele manualelor digitale

  • Introducerea manualelor digitale în școli presupune o serie de costuri semnificative pentru părinți, care sunt nevoiți să le asigure copiilor tablete, laptopuri sau alte device-uri care să le permită să aibă acces la informații. Nu toate familiile își permit să facă astfel de investiții, mai ales dacă ne gândim la cele care locuiesc în medii defavorizate. Pe de altă parte, manualele școlare din librărie nu au prețuri atât de ridicate.
  • Învățarea de pe manualele digitale și, în general, digitalizarea învățământului românesc presupun costuri mari la nivel național. Să luăm în calcul doar exemplul cadrelor didactice, care ar avea nevoie de o pregătire specială pentru a dobândi competențele necesare utilizării noilor tehnologii.

Acestea fiind spuse, cel mai probabil va fi necesar să mai treacă niște ani până la digitalizarea sistemului de învățământ românesc și, implicit, până când învățarea se va face exclusiv de pe manualele electronice. Până atunci, însă, copiii pot dobândi cunoștințele necesare din manualele școlare clasice, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice.