Mașina de serviciu. Recomandări pentru o întreținere de durată

Utilizezi aproape zilnic mașina de serviciu, așa că este firesc să se uzeze mai repede decât un autoturism pe care îl folosești ocazional. Chiar dacă nu parcurgi o distanță mare, folosirea regulată în condiții diverse de drum pune presiune pe diferitele componente ale mașinii. Păstrarea autoturismului în stare bună depinde și de modul în care îl întreții. Dacă ai grijă de el, nu îl forțezi și conduci prudent, șansele să rămână funcțional și confortabil mult timp cresc. Întreținerea nu este dificilă, dacă știi ce ai de făcut. De aceea, ți-am pregătit câteva recomandări, care se dovedesc foarte utile pentru orice mașină.

Păstrează curățenia

Multor șoferi li se pare surprinzător că multe probleme de funcționare ale mașinii pot avea drept cauză acumularea de murdărie în anumite zone. Păstrarea curățeniei este esențială pentru buna funcționare a mașinii, dar și pentru aspectul ei estetic. Trebuie să cureți atât motorul și părțile ascunse, cât și canapelele și exteriorul. Dacă vrei ca aerul din mașină să fie mereu proaspăt, cumpără un difuzor auto pentru parfum și uleiuri esențiale

Inspectează anvelopele

Anvelopele sunt singurul element al mașinii care intră în contact cu carosabilul. Ele suportă forțe mari de frecare, șocuri și forțe variabile. Cauciucurile tocite scad manevrabilitatea și capacitatea de frânare, astfel că îți pot pune în pericol viața. Inspectează-le des, pentru a descoperi fisuri și alte semne de uzură. De asemnea, verifică presiunea  din pneuri. În cazul în care aceasta nu este la valori corespunzătoare, pot apărea probleme ca scăderea aderenței și creșterea consumului de combustibil.

Schimbă uleiul la timp

Schimbarea uleiului la timp este esențială pentru păstrarea motorului în stare bună. Respectă recomandările din cartea tehnică și verifică uleiul lunar. Dacă îl schimbi singur, învață pașii necesari pentru golirea fluidului, setarea nivelului corect de ulei și înlăturarea vechiului lichid. De asemenea, trebuie să știi care este uleiul potrivit pentru mașina ta. În general, trebuie să ții cont de 3 caracteristici:

  • vâscozitatea;
  • compoziția sintetică sau non-sintetică;
  • rulajul mașinii.

Verifică celelalte fluide

Pe lângă uleiul de motor, mașina conține și alte fluide necesare funcționării. Trebuie să verifici regulat:

  • lichidul de răcire;
  • lichidul de frânare;
  • fluidul de transmisie;
  • lichidul servodirecției.

Orice scurgere a unor lichide poate afecta serios autoturismul. De aceea, dacă observi scurgeri, trebuie să mergi urgent la service. 

Testează luminile

Când mergi la muncă cu o lumină stricată riști să provoci accidente și să iei o amendă. Inspectează fiecare bec și curăță lentilele, pentru că murdăria de pe ele poate afecta luminozitatea. 

Acordă atenție ștergătoarelor

Considerăm ștergătoarele accesorii neesențiale, dar orice ploaie serioasă ne dovedește că, dacă nu funcționează bine, vizibilitatea scade și riscul de accidente crește. Verifică-le regulat și, dacă este cazul, înlocuiește-le.

Întreținerea mașinii de serviciu asigură funcționarea corectă și confort. Nu ignora verificarea diferitelor componente și ține cont de recomandările de mai sus. 

CategoriiFără categorie