Merita sa investesti in cursuri de dezvoltare personala?

Este o intreaga industrie dezvoltata in jurul nevoii umane de autodezvoltare si progress. In ultimii 10 ani au aparut zeci de firme care ofera cursuri de dezvoltare personala sau dezvoltare de abilitati si mii de specialisti precum trainer, coach sau consiglieri pentru dezvoltare personala. Desi sunt voci care acuza ca totul este marketing si ca dezvoltarea personala nu se face cu un curs de jumatate de zi, eu cred totusi ca daca nu exista cerere iar clientii nu sunt multumiti, aceasta nisa nu s-ar fi dezvoltat atat de mult. Si este inca in crestere masiva.

Dezvoltarea personală include activități și expereințe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale.

Un studiu realizat in randul femeilor din mediul online arata ca ele prefera aceste cinci metode de dezvoltare personala:

  1. Cititul si lectura constienta se afla pe primul loc in topul metodelor de dezvoltare perferate de femei.
  2. Participarea la cursuri, seminarii si evenimente. Fie ca sunt cursuri de dezvoltare personala sau profesionala, participarea la cursuri si intalnirea cu oameni diversi ne imbogatesc experienta de viata.
  3. Invatarea unui lucru nou este a treia metoda preferata. Orice abilitate nou dobandita ne mentine creierul in forma, ne mentine atitudinea deschisa si tanara.
  4. Calatoriile sunt un alt canal de invatare si dezvoltarea personala.
  5. Activitatea profesionala este pe locul cinci in topul metodelor de dezvoltare personala.

Exista interes si cerere in continua crestere pentru cursuri si workshop-uri de dezvoltare personala. Daca in patru ore de curs nu poti acumula prea multe informatii, macar poti primi motivatia si inspiratia sa aprofundezi cunostintele de care ai nevoie. Poti sa iti dezvolti abilitati pentru a avea o cariera profesionala infloritoare sau te poti dezvolta emotional si psihologic pentru a avea relatii mai bune cu tine si cu cei din jur. Dezvoltarea personala este un proces continuu., nimeni nu este mai destept dupa o singura carte citita sau dupa un curs, insa totul se aduna pentru ca noi sa putem evolua zi de zi.

Este important sa gasesti cursul si mai ales trainerul/ consilierul potrivit pentru tine. Cu unii vei putea lucra usor si placut, cu rezultate dupa cateva sedinte de training. Gaseste-I pe cei care au un stil de comunicare potrivit tie.

Investitia in cursuri de dezvoltare personala este si mai importanta pentru femei, deoarece o femeie educata, care se cunoaste pe ea insasi si traieste conform propriilor ei valori va schimba in bine si mediul in care se desfasoara. O femeie devine sau este mama, adica formeaza si o noua generatie de oameni. Vom avea copii independenti, creativi, buni si curajosi in masura in care acestia au parinti cu aceleasi trasaturi.

Deci, merita sa investesti in cursuri de dezvoltare personala? Cu siguranta da! Este echivalent cu investitia in alimentatia de calitate. Cu ce te hranesti influenteaza direct modul in care arati si te simti. Influenteaza calitatea vietii si nivelul de sanatate pe care il ai. Asadar, fiecare alege ce sa faca cu timpul si cu banii lui. Asa cum tu poti alege daca sa citesti o carte sau cumperi un curs, sau iti cumperi inca o rochie pe care o vei purta de trei ori apoi o uiti prin sifonier.

Un articol de Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala si fondatoarea proiectului FemeiaIndependenta.ro