Utilitatea cursurilor de calificare

Create de catre bransele profesionale, certificatele de calificare profesionala permit obtinerea unei calificari operationale recunoscute de catre Ministerul Muncii. Fie ca vorbim despre un salariat, care are nevoie de o calificare initiala sau suplimentara, despre o persoana aflata in cautarea unui loc de munca dar care necesita o calificare pentru un CV mai bun, sau chiar despre cineva care se afla intr-o perioada de reconversie profesionala, varietatea de cursuri de calificare existente in acest moment sunt o solutie foarte buna pentru obtinerea unei diplome extrem de utile.

Un curs  de calificare pentru o bransa anume este in general recunoscut printr-o conventie colectiva sau printr-un acord nescris in cadrul unei branse anume, in sensul ca toti profesionistii dintr-o bransa anume stiu care sunt cursurile cele mai apreciate si cele mai bune de pe piata in acel moment, si vor aprecia o calificare in functie de aceasta. Pe de alta parte, cursurile recunoscute de Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si de Autoritatea Nationala pentru Calificari – asa cum sunt cursurile de la Logics – au o greutate cu atat mai mare, cu cat sunt recunoscute in mod oficial de catre institutiile statului.

Certificatul de calificare, obtinut la incheierea unui curs de calificare, confirma si recunoaste competentele acumulate de catre o persoana care urmeaza respectivul curs intr-o meserie anume. Cursurile dureaza in general intre 6 si 18 saptamani, in functie de meserie, si se desfasoara dupa un orar flexibil, astfel incat sa poata facilita accesul unui numar cat mai mare de categorii (elevi, studenti, salariati, someri).

Pot urma cursuri de calificare profesionala un numar variat de categorii, printre care tineri aflati la varsta formarii initiale, persoanele cu o experienta minima intr-un anumit domeniu dar fara sa aiba cursuri in acest sens sau chiar salariatii cu experienta intr-un domeniu, dar fara calificare, si de asemenea persoanele care isi doresc sa dea un alt curs vietii lor profesionale si sa isi schimbe domeniul de lucru.

Exista numeroase domenii in care se pot face cursuri de calificare in Romania, insa probabil cele mai cautate sunt cele din domeniul alimentatiei publice, esteticii sau cele din domeniul constructiilor, piete pe care exista o cerere foarte mare de mana de lucru.

Astfel, persoanele care urmeaza un curs de calificare in alimentatie publica pot obtine pregatirea de baza ca bucatar, cofetar-patiser, barman, ospatar, lucrator in alimentatie, iar pentru cei care deja lucreaza in acest domeniu exista si cursuri de limba engleza pentru domeniul alimentatiei publice. Pentru cei care vor un job in constructii,  Logics ofera cursuri de instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze, electrician constructor dar si cursuri de agent de curatenie. Pentru domeniul esteticii, sunt disponibile cursuri de calificare pentru cosmeticiene, maseuze, stilisti protezisti unghii si cursuri de frizerie-cofura-manichiura-pedichiura.