Motive pentru care ar trebui sa folosesti materiale pentru hidroizolare

Inundatiile si umezeala sunt inevitabile in orice locuinta si pot dauna grav atat peretilor cat si materialelor. In plus, pot cauza probleme de sanatate. Pentru a preveni efectele negative ale umiditatii este necesar sa iei masuri de impermeabilizare. Preventia include solutii de scurgere, hidroizolatii pentru terasa, hidroizolatii pentru subsol si acoperis, hidroizolatii pentru parchet si gresie, etc.

Ce sunt hidroizolatiile?

Hidroizolatiile sunt extrem de utile in orice constructie si impiedica apa sau umezeala sa ajunga in structuri, avand un rol impermeabil. Este o masura pe care orice constructor sau proprietar ar trebui sa o ia in considerare daca doreste sa impiedice umiditatea, apa si vaporii sa ajunga in pereti sau in fundatia casei. Metodele prin care se poate hidroizola o incapere sunt variate si includ impermeabilizarea prin cimentare, membranele lichide din poliuretan, acoperirea bituminoasa, membranele din foi etc. Dar de ce este importanta hidroizolarea?

Ofera protectie impotriva inundatiilor

Daca locuiesti la casa, exista intotdeauna sansa ca locuinta ta sa fie inundata din cauza ploilor abundente. Cand folosesti hidroizolatii de calitate pentru constructii iti poti proteja locuinta de daunele provocate de apa si eviti costurile suplimentare pentru repararea avariei.

Imbunatateste integritatea structurala

Apa si umiditatea pot deteriora fundatia si peretii casei in timp. Umiditatea poate duce la formarea de fisuri in podea si in pereti, ceea ce duce la slabirea structurii si chiar la putrezire. Fara hidroizolatie, subsolul poate fi compromis din cauza umiditatii in exces. Fundatia este suportul intregii case, iar daca structura acesteia este afectata de apa sau umezeala, apar probleme serioase in ceea ce priveste stabilitatea.

Previne problemele de sanatate care apar din cauza mucegaiului

Fara hidroizolatii, mucegaiul va incepe sa se dezvolte in aproximativ 24-48 de ore de la infiltarea apei in pereti sau ciment. Mediul cald si umed al unui subsol este, de asemenea, perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Mucegaiul reduce calitatea aerului dintr-o casa si provoaca infectii respiratorii, iritatii ale pielii, astm, infectii oculare, tuse, respiratie suieratoare si probleme de respiratie.

Previne orice posibile daune provocate de umiditate

Pe langa daunele provocate de apa, mai exista si daune acide care sunt provocate de umiditate. Aceste daune apar sub forma de pete de culoare bruna si urme pe podea sau pereti. Acest lucru apare din cauza mineralelor pe care apa le lasa in urma atunci cand trece prin pereti. In cele din urma, acest lucru poate provoca daune ireversibile in timp. Hidroizolarea peretilor si podelelor va preveni fisurarea fundatiei.

Reduce umiditatea

Doar prezenta umiditatii in aer poate face ca locuinta ta sa fie mai calduroasa in timpul verii. Umiditatea nu afecteaza doar peretii si podelele ci poate afecta si mobilierul, obiectele metalice, actele si dosarele din hartie si multe altele. Pentru a preveni umiditatea crescuta, este esential sa hidroizolezi fundatia, deoarece vaporii de apa calatoresc in sus.

Apa nu provoaca numai daune cladirii, dar produce si riscuri pentru sanatate. Dupa ce te-ai convins ca este necesar sa hidroizolezi casa, poti incepe sa cauti furnizori de produse pentru hidroizolatii. Asigura-te ca materialele potrivite in functie de constructie si de incaperea pe care doresti sa o protejezi impotriva apei si umiditatii.