Necalificati angajati pe posturi de calificati

Tot mai multe date indica faptul ca in zonele rurale exista foarte multi profesori, invatatori fara pregatire profesionala dornici sa dobandeasca aceasta calificare, acestia facand cu greu fata provocarilor tot mai mari pe an ce trece, printre care enumeram abandonul scolar ridicat, nivelul de pregatire al elevilor si educatia acestora.

Cu siguranta acest fapt este datorat distribuirii inegala a posturilor si neimplicarea autoritatilor locale si competente de o parte care ar putea sa ofere ajutor profesorilor necalificati in a-si obtine calificarile necesare, iar de cealalta parte lipsa interesului profesorilor calificati pentru posturile scoase la concurs, zona fiind prima care isi spune cuvantul.  Chiar si acestia fara o calificare in momentul de fata se confrunta cu mari probleme in materie de locuri de munca datorita lipsei cursantilor si abandonului scolar al acestora, clasele fiind desfiintate, scolile comasate sau chiar inchise, fiind nevoiti sa se reprofileze sau chiar sa se mute din zona in care locuiesc.

O buna parte sunt de parere ca termenul de profesor necalificat este datorat notelor mici obtinute la examenele de titularizare, ceea ce nu este adevarat. Acet termen se refera la profesorii care nu au pregatirea necesara si calificarea pentru domeniul pe care il predau, pentru care nu sunt formati profesional si nu detin modulul psiho-pedagogic.

Zeci de astfel de exemple din diferite domenii exista, din pacate, iar momentan Romania nu are solutii pentru combaterea acestui fenomen nebenefic viitorului tarii. In schimb, exercitarea unei profesii chiar si fara pregatirea necesara ramane in continuare un ajutor pentru muncitori necalificati, acetia castigandu-si resursele materiale zilnice necesare si nu in ultimul rand experienta.

De multe ori ca si necalificat, castigurile obtinute pot fi mai mari iar alegerea domeniului de activitate este la alegerea fiecaruia in functie de dorinte si aptitudini, avand o gama larga de alegere a meseriei.

 

Site-uri cu locuri de munca pentru muncitori necalificati? www.jobslist.ro