Noua ediție ISO 22000:2018, recent publicată

Cu peste două sute de boli transmise prin intermediul lanțului alimentar, este evident că producția alimentară sigură și durabilă este una dintre cele mai mari provocări actuale. Globalizarea comerțului cu alimente complică și mai mult siguranța alimentară, iar noua ediție a standardului ISO 22000 din 2018 privind sistemele de management al siguranței alimentare oferă un răspuns în timp util.

Siguranța alimentelor vizează prevenirea, eliminarea și controlul pericolelor alimentare, de la locul de producție până la punctul de consum. Deoarece pericolele legate de siguranța alimentului pot apărea în orice etapă a procesului, fiecare companie din lanțul de aprovizionare cu alimente trebuie să exercite controale adecvate ale pericolelor. De fapt, siguranța alimentelor poate fi menținută doar prin eforturile combinate ale tuturor părților: guvernele, producătorii, comercianții cu amănuntul și consumatorii finali.

Destinat tuturor organizațiilor din industria alimentară și a hranei pentru animale, indiferent de dimensiune sau sector, ISO 22000:2018, Sistemele de management al siguranței alimentelor – Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar, traduce managementul siguranței alimentare într-un proces continuu de îmbunătățire. Ea are nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la identificarea, prevenirea și reducerea pericolelor produse de alimente în lanțurile alimentare și furaje.

Noua ediție ISO 22000 pentru siguranța alimentară aduce clarificări înțelegerii pentru mii de companii din întreaga lume care au folosit deja standardul.
Potrivit Web Cert Consult srl, firma cu experienta de 12 ani in servicii de consultanta si certificare ISO, ultimele îmbunătățiri ale ISO 22000 din 2018 includ:

– Adoptarea structurii la nivel înalt (HLS – High Level Structure) comun tuturor standardelor sistemului de management ISO, facilitând organizațiile să combine ISO 22000 cu alte sisteme de management (cum ar fi ISO 9001 sau ISO 14001) la un moment dat;
– O nouă abordare a riscului – ca si concept vital în afacerea alimentară – care face distincția între riscul la nivel operațional și nivelul de afaceri al sistemului de management;
– Legături puternice cu Codex Alimentarius, un grup alimentar al Organizației Națiunilor Unite care dezvoltă orientări privind siguranța alimentară pentru guverne.

Noul standard ISO 22000:2018 oferă un control dinamic al pericolelor legate de siguranța alimentară, combinând următoarele elemente-cheie general recunoscute: comunicarea interactivă, managementul sistemelor, programele prealabile (PRPs) și principiile analizei riscurilor și punctelor de control critice (HACCP).

ISO 22000:2018 anulează și înlocuiește ISO 22000:2005. Societățile certificate conform standardului au trei ani de la data publicării până la trecerea la noua versiune. Pentru informatii suplimentare despre standardul ISO 22000 si pentru oferta de implementare si certificare ISO 22000, accesati link-ul www.consultanta-certificare.ro/haccp-iso-22000.html.