Obligația montării unui girofar galben nu este niciodată negociabilă

Reprezentanții celui mai mare magazin online specializat pe girofaruri auto din România, Overlords.ro, se vor implica direct în educația pieței auto din România. Fiecare achiziție a unui girofar va fi însoțită de un pliant în care cumpărătorului i se vor explica prevederile legale privitoare la achiziția sa.

Acest lucru se datorează faptului că reprezentanții Overlords au observat de-a lungul timpului atât că piața este complet needucată în privința utilizării semnalelor luminoase în trafic, dar și că participanții la trafic au tendința de a abuza de achiziția lor. Probabil fiecare șofer din România a întâlnit unul sau mai mulți participanți la trafic care foloseau incorect un girofar. Și dacă lucrurile sunt oarecum clare în privința utilizării unui girofar albastru sau roșu – rezervate autovehiculelor deținute de diverse servicii ale autorităților publice: poliție, ambulanțe etc. – ele devin neclare atunci când se pune problema utilizării unui girofar galben.

Profitând de faptul că dreptul de utilizare a unui girofar galben este relativ simplu de obținut comparativ cu celelalte culori, și că este accesibil entităților private, unii participanți la trafic își închipuie că un girofar galben este suficient pentru a fi „zmei” în trafic. În realitate acesta nu e decât un semnal de atenționare și la cererea agentului rutier cel care utilizează girofarul este obligat să prezinte documentele doveditoare care impun utilizarea sa.

În cazul în care documentele nu există amenzile sunt drastice.

Dar chiar și atunci când autorizația există, autovehiculul pe care este montat semnalul luminos trebuie să meargă încet sau chiar să stea pe loc, nicidecum nu are permisiunea de a circula cu viteză. Și asta deoarece, în mod normal, semnalul galben rotativ este gândit de legiuitor tocmai pentru a semnaliza situații care îngreunează traficul: un transport agabaritic, un utilaj greu care circulă încet, un tractor etc. În cazul acestor situații – dintre care unele sunt prevăzute explicit de lege – obligația montării unui girofar galben nu este niciodată negociabilă.

Pe Overlords.ro, cel mai mare magazin de girofaruri auto din România,  companiile interesate au la dispoziție o ofertă bogată de girofaruri galbene, la prețuri accesibile care încep de la 186 de lei pentru cele mai simple tehnologii. Toate girofarurile din oferta Overlords sunt produse în Uniunea Europeană și respectă standardele de calitate UE. Tehnologia girofarului trebuie aleasă în funcție de specificul fiecărui transportator și în funcție de utilizarea dorită (camioane, utilaje, tractoare etc.). Sunt disponibile girofaruri led sau xenon, cu prindere în șuruburi sau cu magneți. De asemenea, cei interesați pot găsi și girofaruri pentru utilajele care circulă în interiorul aeroporturilor sau în alte incinte din afara traficului obișnuit.