Originale, OEM sau AfterMarket─Cum alegi cele mai bune piese auto de schimb

Ai mașină și iubești să șofezi (sau, ești doar nevoit). Indiferent de situație, trebuie să ai grijă de autoturismul pe care îl conduci, măcar pentru siguranța ta. Îl duci la revizii și îi schimbi piesele, când este cazul. Ce faci însă când mecanicul te întreabă: „Ce piese punem?“. 

Există trei tipuri de piese auto

Puțini sunt cei care știu că, deși orice componentă auto aparține unui brand și este realizată de un fabricant, există trei tipuri de piese auto:

  1. Piesele auto originale sau OE (Original Equipment). Sunt acele piese care sunt produse de către fabricant sub brandul mărcii auto. Aceste piese vor avea inscripționate ambele sigle ale companiilor implicate. Sunt de o calitate excelentă și sunt distribuite de către compania auto direct comercianților. 
  2. Piesele auto OEM (Original Equipment Facturer). Așa cum spune și denumirea în engleză, aceste piese auto sunt fabricate de producătorul care realizează și piesele originale. Diferența este, însă, că nu sunt fabricate sub licență mărcii auto, motiv pentru care sigla acestei companii va lipsi de pe respectiva piesă. Va putea fi, însă, recunoscut logo-ul fabricantului, acest detaliu garantând piesa auto, precum și faptul că are o calitate bună și un preț accesibil. Aceste piese sunt distribuite de fabricant direct comercianților auto.  
  3. Piesele auto aftermarket. Sunt produse de fabricanți care nu sunt implicați în procesul de realizare a mașinilor din brandul respectiv. Cu toate acestea, pot produce piesele întrucât au cumpărat dreptul de fabricație. Aceste piese au imprimat doar logo-ul fabricantului. 

De multe ori, se face confuzia între piesele auto aftermarket și cele contrafăcute. Greșeala trebuie evitată, având în vedere că piesele aftermarket au licență de fabricare în timp ce piesele contrafăcute sunt niște copii grosolane și ilegale, făcute după piesele originale. 

O altă clasificare ajutătoare

Din punct de vedere al calității, piese auto pot fi clasificate astfel:

  • Piesele originale: au o calitate foarte mare dar și un preț pe măsură; 
  • Piesele OEM: o calitate bună sau foarte bună, iar prețul este unul accesibil;
  • Piesele Aftermarket: la rândul lor, pot avea o calitate bună sau foarte bună și un preț rezonabil;

De aceea, atunci când vine vorba de ales între cele trei tipuri de piese auto, rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă ce este mai bun pentru mașina lui. Pe site-ul  pieseautoarges.ro, poți face o comparație între prețurile celor tipuri de piese auto și poți comanda ce ai nevoie. 

Banii vorbesc

Dacă bugetul îți permite iar mașina ta este una scumpă, mai mult ca sigur vei alege piesele originale. Te vei asigura, astfel, că toate piesele de pe mașină sunt oferite de producător și sunt fabricate sub cele mai drastice standarde de calitate. 

Dacă nu este momentul să faci o achiziție de valoare, poți opta pentru piesele OEM. Faptul că sunt produse în aceeași fabrică ca și piesele originale reprezintă garanția unui produs de calitate bună și pe care nici nu va trebui să cheltuiești o avere. 

Piesele aftermarket sunt alese atunci când prețul de achiziție este mai accesibil decât al unor piese similare OEM. Este, poate, singurul argument pentru această alegere, altfel, calitatea este oarecum similară.