Pasii pentru alegerea unui domeniu web premium

Orice business care vrea sa se dezvolte online are nevoie de un domeniu web. Un domeniu reprezinta o insiruire de caractere ce corespund unei adrese IP. Practic, prin acest domeniu web vizitatorul poate sa acceseze continutul aflat pe un server, directionat fiind de adresa IP.

Alegerea numelui de domeniu poate sa fie extrem de dificila, in conditiile in care trebuie sa se tina cont de o multime de detalii. Chiar daca achizitionarea unui domeniu premium este destul de costisitoare, acest domeniu va reprezenta intreaga afacere pe toata durata de viata ai ei, oferindu-i un prestigiu, un renume, o doza de incredere. Exista si site-uri precum seopower.ro, unde numeroase domenii premium pot fi achizitionate la preturi decente, insa chiar si asa, alegerea denumirii domeniului trebuie sa se faca pe baza unor criterii.

De ce trebuie sa se tina cont la achizitia domeniului web?

1. Identitate si branding. De cele mai multe ori, cei care cumpara un domeniu incerc sa caute un nume care sa defineasca identitatea afacerii. Multe domenii poarta denumirea firmei care le administreaza.

2. Extensie. Se poate opta pentru domenii .ro, .com, .eu sau numeroase alte extensii in functie de tara in care urmeaza sa fie cel mai activ site-ul sau in functie de domeniul pe care il abordeaza. Trebuie retinut faptul ca pentru Romania, Google acorda cea mai mare incredere domeniilor cu extensia .ro, acestea fiind cel mai des intalnite in rezultatele motoarelor de cautare, utilizatorii romanii avand si tendinta de a tasta numele unui domeniu si automat asociind-o cu extensia .ro.

3. Relevanta. Numele domeniului este bine sa fie cat mai relevant pentru activitatea desfasurata de firma. Practic, este bine sa ii sugereze vizitatorului inca de la inceput care este principala activitate sau informatie de pe site, in asa fel incat sa fie cat mai relevant.

Daca se tine cont de toate aceste detalii, este bine sa se urmeze si o serie de alti pasi. In primul rand, este bine sa se caute cat mai multe domenii premium, dintr-un singur cuvant care este usor de retinut. Multe dintre aceste domenii pot fi achizitionate de la firme specializate, recunoscute si cu vechime pe piata. In multe situatii merita din plin sa se achizitioneze un nume de domeniu premium, chiar daca este mai scump.

Printre regulile de baza la alegerea numelui se numara si urmatoarele:

  • Sa nu contina cifre, cratime sau chiar diacritice;
  • Sa fie usor de pronuntat si usor de retinut. Multe firme mari au inventat cuvinte, cum ar fi Yahoo, Bing sau Google;
  • Sa contina cuvinte cheie. Este o regula care anuleaza posibilitatea de a inventa cuvinte. Totusi, pentru un vanzator de bijuterii, spre exemplu, un nume precum bijuterii.ro sau jewels.ro sau bijoux.ro este cel mai relevant.
  • Sa fie cat mai scurt. Lungimea conteaza foarte mult. De regula, domeniile premium sunt compuse din doar cateva caractere. Daca se poate gasi un domeniu cu maxim 8 caractere este perfect.

Alegerea domeniului este doar prima parte din procesul de dezvoltare a unui business online. Este o parte foarte importanta, insa, deoarece domeniul va fi imaginea intregii afaceri.