Pavarea curții: 3 tipuri de pavaje

În cadrul unei proprietăți, curtea nu este întotdeauna considerată drept spațiu esențial și de aceea poate deveni o secțiune ignorată de-a binelea atunci când se dorește construcția sau recondiționarea casei. Paradoxal, însă, modul în care este pavată și amenajată această zonă face diferența atât în privința confortului vizual, cât și a celui practic – prin controlul apei – și crește valoarea oricărui tip de proprietate.

Este necesară pavarea unei curți?

Amenajarea este, în general, o chestiune de strictă opțiune personală. Unele persoane preferă un aspect mai apropiat de natură și optează pentru gazon și plante ornamentale, alți proprietari – în special cei din zonele urbane – preferă să se folosească de spațiul oferit de curte pentru parcarea automobilului sau pentru depozitarea anumitor obiecte.

Oricare ar fi motivul unui asemenea demers, pavarea avantaje semnificative:

  • scurgerea apei poate fi controlată mult mai bine;
  • curățenia se menține mai ușor, atât în exterior, cât și în interiorul casei;
  • dezvoltarea populațiilor de insecte specifice zonelor verzi este semnificativ redusă;
  • latura estetică este vizibil îmbunătățită.

Este adevărat, însă, că o răspândire excesivă a pavajului va înseamna o radiație termică mai mare pe timp de vară și un aspect rece, neprimitor. Așadar, fără excese!

Piatra naturală

Este unul dintre acele materiale excepționale care se potrivesc oriunde și în combinație cu aproape orice altceva. Amenajarea unei grădini cu piatră naturală înseamnă bun gust și o opțiune clară pentru utilitate și estetică la superlativ.

Plăcile din ardezie pentru curte de la Piatronline.ro, de exemplu, reprezintă cea mai bună alegere atât din punct de vedere al costurilor de achiziție și montaj, precum și în privința întreținerii ulterioare. Ardezia este o piatră naturală relativ dură (indice 5,5 pe scala Mohs) și flexibilă, non-poroasă – nu absoarbe apa, deci este ușor de spălat și întreținut. Se potrivește perfect pentru amenajarea aleilor și a cărărilor din grădină, datorită aspectului fin granulat, deschis la culoare.

Granitul este o altă opțiune excelentă datorită proprietăților sale: oferă o suprafață dură, aderentă și ușor de întreținut, fiind în același timp disponibil într-o paletă largă de culori și nuanțe.

Rocile sedimentare, cum ar fi limestone sau sandstone, pot fi opțiuni pentru pavaj decorativ în special în grădină, nefiind pietre cu o rezistență deosebită la uzura provocată de trafic sau de umiditate.

Cimentul

Acesta este unul dintre acele tipuri de materiale foarte ușor de obținut și de instalat, ieftin și utilizabil inclusiv ca pavaj. Dalele decorative realizate din ciment nu excelează în mod special, însă materialul poate fi turnat oriunde, este ușor de spălat, are o rezistență destul de mare la trafic, fluctuații de temperatură și intemperii, se poate îndepărta relativ ușor.

Dezavantajele utilizării acestui tip de pavaj sunt că, în timp, cimentul se deteriorează, apar crăpături și devine inestetic, în pofida faptului că poate fi combinat cu diverși coloranți. De asemenea, resturile de ciment se transformă într-un deșeu ce poate fi destul de scump de reciclat sau chiar de eliminat.

Cărămida

Una dintre cele mai răspândite opțiuni de pavaj, cu toate că are o rezistență scăzută la deteriorare, este cărămida. Motivele pentru care aceasta poate deveni un pavaj atât de dorit țin de:

  • aspectul estetic – tonurile roșiatice o integrează perfect în aproape orice concept de grădină;
  • proprietățile antiderapante – este ideală pentru brâurile situate în jurul piscinelor;
  • costul redus;
  • ușurința la instalare sau înlocuire.

Alegerea materialelor care să constituie pavajul curții sau grădinii este condiționată în primul rând de destinația spațiilor ce urmează a fi pavate. Astfel, dacă sunt zone supuse unui trafic intens sau riscului deteriorării, este obligatorie alegerea unui tip de rocă naturală sau a unui agregat rezistent. În schimb, în materie de pavaje ornamentale, opțiunile sunt circumscrise în special rațiunilor de ordin estetic.