Peste 1500 de experți în securitate cibernetică vor discuta provocări și tendințe la DefCamp, conferinţa regională ce are loc la București, între 10 și 11 noiembrie

După doi ani de activitate exclusiv online, cea mai importantă conferinţă anuală de hacking şi securitate cibernetică din Europa Centrală şi de Est revine și în format fizic la București, între 10-11 noiembrie 2022, cu scopul de a reuni comunitatea de experți infosec din regiune.

În ultimii ani, companiile s-au concentrat foarte mult pe adoptarea rapidă a digitalizării, care să le permită să-și continue activitatea și în format de muncă de la distanță, ca efect al pandemiei. Acest fenomen a deschis ușa infractorilor cibernetici care și-au lansat atacurile mai ușor având în vedere numărul crescut de vulnerabilități la nivelul infrastructurilor companiilor. În plus, evenimentele geopolitice recente au pus și ele presiune pe capabilitățile companiilor de a se apăra în fața atacurilor cibernetice. Metodele de atac devin mai sofisticate, iar nevoia de soluții și strategii de securitate se amplifică. La DefCamp va fi mediul propice pentru a discuta despre provocările actuale din domeniul securității cibernetice, iar specialiștii prezenți pe scenă vor aborda teme precum securitatea infrastructurilor critice, construirea unei strategii de securitate la nivelul unei companii și managementul incidentelor, ransomware, malware, amenințările de urmărire a dispozitivelor în rețelele 5G și nu numai.

„Securitatea cibernetică este fără doar și poate cea mai mare provocare a erei digitale. Din acest motiv, companiile, indiferent de numărul de angajați sau de domeniul de activitate, trebuie să prioritizeze soluțiile de apărare pentru afacerile lor. Cei doi ani de pandemie au accentuat nevoia de digitalizare, care a venit atât cu oportunități de dezvoltare, cât și cu riscuri pentru utilizatori și pentru companiile cu un nivel scăzut de securitate. În plus, conflictul din Ucraina a expus vulnerabilitățile tehnologice din spatele unor mari companii, iar împreună cu dezinformarea online a crescut sentimentul de neîncredere privind siguranța stocării datelor personale pe internet”, a declarat Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.

Încă de la prima ediție, organizată în 2011, DefCamp aduce împreună comunitatea de experți în securitate din regiune pentru a prezenta soluții actuale pentru o protecție eficientă și de durată în fața infractorilor cibernetici tot mai agili. Ediția de anul acesta se va concentra pe a crea oportunități de reconectare și dezvoltare a abilităților membrilor, după doi ani în care activitatea s-a desfășurat exclusiv online. La eveniment, sunt așteptați fizic peste 1500 de participanți din toată lumea, atât pasionați de securitate cibernetică, cât și experți, reprezentanți ai instituțiilor, lideri ai companiilor și ONG-urilor, și studenți.

DefCamp își propune să rămână un nucleu important pentru comunitatea de securitate cibernetică și un mediu în care membrii se sprijină și se inspiră unii pe ceilalți, dezvoltându-și abilitățile, perspectivele și carierele.

Susținem pentru al șaptelea an consecutiv DefCamp și ne bucurăm să vedem nivelul tot mai mare de conștientizare în ceea ce privește importanța securității cibernetice. La Orange, investim constant în dezvoltarea celor mai bune produse de securitate pentru clienții noștri. Facem echipă bună cu startup-urile de securitate cibernetică și specialiștii pasionați pe care îi întâlnim la DefCamp, alături de care am dezvoltat deja multiple produse ce asigură securitatea ridicată pentru sistemele noastre și ale clienților Orange Business Services”, spune Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager la Orange România.

 

DefCamp Capture the Flag (D-CTF), competiția cu tradiție care atrage anual cei mai mulți participanți

Participanții au ocazia de a concura la o serie de competiții de hacking și securitate cibernetică, organizate în cadrul Hacking Village. Cel mai important concurs, DefCamp Capture the Flag (D-CTF) va avea o rundă de calificări în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, iar cei mai pricepuți vor participa la runda finală, ce se va desfășura în București, în timpul conferinței. Finala va consta într-o competiție de tip Attack and Defense, un concurs cu un nivel de complexitate mai ridicat ce permite participanților să experimenteze o parte din activitatea de zi cu zi a echipelor de securitate cibernetică și să exploreze atât rolurile ofensive, cât și cele defensive dintr-o astfel de echipă. Mai multe detalii despre regulament sunt disponibile aici, iar competițiile din Hacking Village, calificările, cât și finala D-CTF sunt găzduite pe platforma tehnică educațională CyberEDU.

Printre speakerii pe care participanții îi pot asculta anul acesta se numără Bianca Lewis – hacker în vârstă de 15 ani și fondatoarea Girls Who Hack și Secure Open VoteMaksim Iavich – șeful direcției de securitate cibernetică la Universitatea Caucasus și de asemenea, director al Centrului de securitate cibernetică, CST (CU), Jayson E. Street – un renumit specialist din domeniu la nivel mondial și mulți alții.

„Educația și evoluția continuă în securitate cibernetică sunt esențiale pentru a avea specialiști pregătiți să asigure un mediu digital sigur. Pentru asta, este nevoie să fim la curent cu noile modalități de atac ale infractorilor cibernetici și să învățăm să le facem față cât mai eficient. Ne dorim ca prin intermediul competițiilor să le oferim participanților un cadru relaxat și informal care să le permită să-și testeze cunoștințele și să dobândească unele noi, dar și să cunoască persoane cu interese similare. Ajunsă la a 12-a ediție, conferința DefCamp rămâne mediul în care comunitatea de securitate cibernetică din regiune se întâlnește anual pentru a crește, a învăța și a fi provocată să fie mai bună în activitatea zilnică”, continuă Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.

Formularul de înscrieri și lista de speakeri sunt disponibile pe site-ul oficial al evenimentului.

Evenimentul DefCamp 2022 este organizat de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), powered by Orange Business Services. Conferința se bucură de sprijinul Secureworks în calitate de partener Platinum, Keysight Technologies România, Bit Sentinel și Pentest-Tools.com în calitate de parteneri Gold, Infoblox și Siemens în calitate de parteneri Silver, precum și CyberEDU.

Despre DefCamp

Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă la București aproape 9.500 de participanţi din peste 55 de ţări şi 150 de oraşe, pasionați de hacking, vulnerabilităţi cibernetice și interesați să-și dezvolte abilitățile tehnice. DefCamp oferă  totodată și mediul propice  pentru consolidarea ecosistemului de securitate cibernetica , prin facilitarea colaborării și schimbului de informații între experții din domeniu. Audiența conferinței cuprinde: participanți din zona de cercetare și dezvoltare proiecte (45%), specialiști în securitate cibernetică (30%), reprezentanți din zona de top management și factori de decizie în companii (18%) și studenți (7%).

CategoriiFără categorie