Piata garsonierelor din Romania

In Romania se discuta tot mai mult in aceste momente despre locuinte cat mai ieftine si cat mai accesibile, care sa ofere confort sporit, dat care sa fie si utilate, bineinteles, daca acest lucru este posibil. Tot mai multi romani incearca sa profite de pe urma preturilor relativ mici ale vilelor, caselor, apartamentelor si garsonierelor. Singura problema o reprezinta lipsa de lichiditati disponibile in piata mai ales la cumparatori, dar si tentatia proprietarilor de a incerca sa isi vanda locuintele la preturi initial mici, dar ulterior marite, in urma negocierilor desfasurate.

Alegem o garsoniera sau un apartament?

In prezent, cele mai cautate locuinte de catre cumparatorii romani sunt garsonierele. De altfel, nu numai ideea de a cumpara definitiv o locuinta este manifestata in aceste momente in piata imobiliara, dar si intentia oamenilor de a locui in chirie. Astfel, cele mai interesante proprietati imobiliare pentru posibilii chiriasi sunt fara doar si poate garsonierele. Ele au un pret mai mic atat la chirie, dar si la vanzarea directa, deoarece sunt mult mai putin spatioase decat un apartament obisnuit, dar si din pricina faptului ca sunt foarte cautate, iar cerinta din piata este una destul de mare, comparativ cu apartamentele cu 2, 3 sau 4 camere.

Piata garsonierelor la nivel national

Conform Gimo.ro, la nivel national, in marile orase, se vand si se inchiriaza garsoniere cu preturi destul de diferite. Apogeul preturilor la inchirierea unei garsoniere este atins bineinteles in capitala, deoarece se cunoaste faptul ca Bucurestiul este cel mai scump oras din Romania, mai ales in perioada anului universitar, cand cei mai multi dintre studenti aleg si prefera sa locuiasca cu chirie intr-o astfel de garsoniera, in locul unei camere de camin sau de internat. Astfel, chiria unei garsoniere in Bucuresti de confort 1 se ridica la valoarea de aproximativ 250 – 300 EUR/luna. In schimb, in Cluj-Napoca, chiriile la garsoniere ajung si chiar depasesc pragul de 220 EUR/luna. Cele mai ieftine chirii la garsoniere sunt platite in mari orase precum Brasov sau Timisoara, brasovenii ajungand sa plateasca sume de aproximativ 200 – 250 EUR/luna pentru o garsoniera aproape de centrul istoric al orasului, iar timisorenii ceva mai mult, in jurul sumei de 200 – 250 EUR/luna, in conditii de rang I, garsoniera complet mobiliata si utilata, situata pe una dintre arterele princiapale ale orasului.

Este bine de mentionat ca pe acest segment de imobiliare, cel al garsonierelor, odata cu sosirea verii si implicit a sezonului estival, chiriile la garsonierele situate pe malul marii cresc dramatic, ajungand pana la valori de aproximativ 300 EUR/luna. Aceste preturi sunt datorate in mod cert sosirii unui numar foarte mare de turisti interesati sa vina la mare pentru a-si petrece vacanta sau timpul liber, turisti care prefera sa inchirieze o garsoniera de confort I, complet mobilata si utilata, in loc sa plateasca sume exorbitante la hotelurile sau pensiunile din statiunile litorale. Este o alegere foarte buna, mai ales pentru turisti, iar preturile se justifica din plin. De asemenea, preturile la garsonierele din Constanta sunt ceva mai mici in timpul anului universitar, atunci cand studentii isi reiau activitatile educationale, proprietarii mizand aici pe un acord de lunga durata si bazat pe incredere reciproca. Studentii platesc in jur de 200 EUR/luna pentru a putea inchiria o astfel de garsoniera in Constanta.