Piața pariurilor sportive din România: Cum s-a dezvoltat această industrie în ultimii 15 ani?

Românii nu sunt străini de fenomenul pariurilor sportive, începând să plaseze mize pe evenimente sportive încă de pe vremea Pronosport, primul sistem de pariere modern, la care aveam cu toții acces prin intermediul agenției de stat Loto-Prono. Între timp, evoluția aceste industrii din țara noastră s-a bazat pe două componente importante: apariția caselor de pariuri stradale, urmată de dezvoltarea platformelor online de pariere. În ultimii 15 ani, această evoluție se află pe un trend ascendent, determinat de o mulțime de factori precum: accesul facil la tehnologie, dezvoltarea ofertelor de pariere din online, dezvoltarea unor segmente conexe precum “Statistici” sau “Tips” etc.  

Perioada Pronosport și dominația meciurilor din Serie A

Poate primul sistem de pariere la care românii au avut acces a fost Pronosport. Accesibil în sucursalele Loto-Prono, propunea un cadru inflexibil. Pariorilor li se punea la dispoziție un bilet cu evenimente sportive prestabilite, în număr de 13. Cele mai multe dintre acestea erau din primul eșantion fotbalistic al Italiei. Participanților la joc li se cerea să stabilească pronosticurile pentru fiecare eveniment sportiv în parte (1, 2, X), urmând ca biletul acestora să fie printat, exact cum se întâmplă și în cazul biletelor la 6/49. Fără statistici online, fără rezultate în timp real, fără alternative de pariere pe sporturi de nișa – romanii pariau pe fotbal (în special, cel din Serie A), însă lucrurile nu aveau să rămână așa la nesfârșit.  

Primele agenții stradale și diversificarea ofertei 

Odată cu apariția primelor agenții de pariuri stradale în România, industria pariurilor a căpătat pentru prima dată contur. Acesta nouă etapă a venit la pachet cu o mulțime de beneficii pentru pariori: spații în care interacționau cu alți pasionați ai pariurilor, oferte diversificate de pariuri sportive, număr variabil de evenimente pe bilet etc. De cele mai multe ori, rezultatele live se puteam urmări pe TeleText, iar oferta includea acum și pariuri precum Șansă Dublă, Peste/Sub, Handicapuri etc. Biletele rămâneau în continuare printate, iar pariurile online păreau încă ceva de neconceput în țară.  

Era platformelor online de pariuri sportive 

În ultimii ani, am fost cu toții martorii unui adevărat boom în online a agențiilor de pariuri sportive. Tehnologia a stat la baza unei dezvoltări calitative și cantitative a ofertei zilnice la care un parior are acum acces. Mai mult decât atât, astăzi, întregul proces de plasare a unui bilet online la pariuri este descris de simplitate. De pe un device mobil se pot studia statistici ale unor meciuri, se pot urmări live anumite partide, se pot alege cu doar câteva click-uri cele mai bune cote ale zilei (Vezi aici cote si pariuri pe meciuri din handbal). 


Privind înapoi, nu putem spune decât că viitorul pariurilor sportive este unul cât se poate de promițător!