Principalele metode de preparare a cafelei

Dacă nu mai știi cum să prepari cafeaua astfel încât să te bucuri de un gust diferit în fiecare dimineață sau dacă, pur și simplu, vrei să încerci ceva nou, iată care sunt cele mai comune metode de preparare a cafelei.

1. La ibric

Metoda este foarte veche și este folosită încă în Turcia, Grecia, Arabia. Pentru preparare se folosesc tăvi speciale cu nisip încins și un mic vas din cupru cu coadă lungă numit ibric, în care se adaugă cafea macinată fin, peste apa fierbinte.

În Arabia, cafeaua se fierbe în mod tradițional, de trei ori. Procesul de fierbere duce la dispariția aromelor mai delicate, păstrând doar gustul pregnant. La o ceașcă de apă se adaugă două lingurițe de cafea macinată. Ibricul se ia de pe foc cand începe să fiarbă, procesul se repetă de trei ori, după care se toarnă în cești. Plăcerea de a servi cafeaua, este un proces de durată și devine un adevărat ritual.

2. La filtru

Apa fierbinte trece prin cafea, sub formă de picături. Utilizarea unui filtru de hârtie are rolul de a reține uleiul din cafea. Metoda este denumită și Americano, fiind foarte populară în America de Nord, datorită multitudinii aparatelor de filtre electrice profesionale sau casnice. Proporția adecvată de preparare intr-un filtru de cafea este de aproximativ o lingură (7 g.) pentru fiecare 140 ml. de apă.

3. Presa franceză

Presa franceză (engleză French press) este un dispozitiv de preparare a cafelei format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic și un capac cu piston. Secretul gustului aromat și profund al cafelei realizate la French press vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Zațul este colectat și ținut la baza cilindrului. Cu presa franceză, se consumă o cantitate mai mare de cafea măcinată, macinată mai grosier.

4. La espressor

Espresso este o modalitate de preparare a cafelei prin turnarea sub presiune a apei fierbinți peste cafeaua măcinată, rezultatul fiind o cafea tare și amăruie. Numele provine de la timpul rapid (expres) de pregătire a băuturii. Espresso-urile sunt preparate cu un aparat special numit espressor.

Au fost create o multitudine de băuturi espresso pe bază de cafea folosind o gamă largă de ingrediente sau urmând diverse proceduri de preparare:

  • Caffè Americano – espresso cu o cantitate mare de apă caldă adăugată, pregătit în proporție de 1/3 cafea și 2/3 apă fiartă. Prin Americano este definită de multe ori cafeaua preparată în filtrele de cafea.
  • Café au lait – (cafea cu lapte), specific franțuzească, este un espresso cu lapte fierbinte.
  • Cappuccino – cremos, cu gust de cafea, este pregătit din cafea espresso și o cantitate de lapte spumat (proporția este de 1:5). Există, de asemenea, versiuni cu gheață sau frișcă.
  • Mocca – realizată din cafea espresso și ciocolată.
  • Ristretto – Variantă de espresso, extrem de tare, mult mai condensată și mai densă, pentru care se folosește jumătate din cantitatea de apă.