Protecția împotriva incendiilor a conductelor metalice care traversează un compartiment

Deși elementul lor constitutiv prezintă orice risc de incendiu, conductele incombustibile reprezintă modalități prin care se propagă căldura, flăcările, fumul și gazele

Sunt țevile incombustibile un risc?

În timpul fazei de proiectare, este ușor de subestimat problemele legate de conductele sau conductele incombustibile care traversează un compartiment de incendiu. În majoritatea cazurilor practice, acestea fac parte dintr-un sistem de încălzire sau aerisire care, în condiții de incendiu, va fi oprit imediat de întrerupătorul general electric. Din păcate, chiar dacă sistemul este oprit, conductele aeriene pot oferi modalități ușoare de trecere a focului, căldurii, fumului și gazelor toxice dintr-un compartiment în altul. Structurile metalice, în special, au capacitatea – atunci când curge un gaz fierbinte în interior – de a transmite rapid căldura prin conducte, favorizând astfel aprinderea materialelor combustibile în vecinătate. Mai mult, este frecvent să găsim astfel de conducte învelite în materiale izolatoare termic, majoritatea extrem de combustibile, care pot contribui direct la răspândirea focului în afara compartimentului de origine.

Importanța proiectării în conductele de aer condiționat

De exemplu, Singapore Fire Code recomandă acordarea unei atenții deosebite proiectării conductelor de aer condiționat. Aceste componente nu trebuie protejate în sine, deoarece nu interacționează cu focul. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri de protecție din diverse motive: în primul rând, produsele secundare de incendiu pot folosi canalele pentru a se deplasa în jurul clădirii, permițând astfel insurgența unor condiții de nesuportat și în părți ale clădirii departe de cea de aprindere a incendiului. În al doilea rând, rezistența structurală a constituenților lor – oțelul – este sensibilă la temperaturi ridicate și ar putea provoca colapsul piesei după câteva minute de la aprinderea focului. În al treilea rând, au o conductivitate termică foarte ridicată, ceea ce determină creșterea rapidă a temperaturii suprafeței lor în caz de incendiu. Acest fapt poate, la rândul său, să aprindă materialele combustibile care se află în apropierea conductei.

Solutia

Pentru prima ediție, răspândirea subproduselor de incendiu prin conducte, poate fi adoptat un amortizor de incendiu: este introdus în conductă în corespondență cu peretele compartimentului și închide automat pasajul către debit atunci când este detectat un incendiu. De asemenea, este necesar să aibă aceeași rezistență la foc ca peretele prin care trece conducta.

Pentru a doua problemă, rezistența la foc, este în general necesar ca cadrul care susține sistemul de conducte să fi fost proiectat să reziste la temperaturi ridicate. Pentru a asigura acest lucru, întreaga structură trebuie protejată folosind panouri și cartoane rezistente la foc.

În cele din urmă, pentru a evita aprinderea materialelor combustibile în apropierea conductelor, ar trebui prevăzute distanțe minime între conductă și substanțe (a se vedea imaginea de mai jos).
În caz de necesitate, izolația termică trebuie să fie realizată din componente incombustibile sau din materiale clasificate pentru răspândirea flăcării la suprafață.