Romania, tara locurilor de munca pentru calificati

Comparand anii ce au trecut peste Romania, rata somajului din acest an este la un nivel mult mai scazut, barbatii gasindu-si mai greu de munca decat femeile. Cu toate acestea acestia somerii de sex masculin sunt mai putini la numar, femeile fiind cele care conduc acest sector.

Pentru un loc de munca ca si calificat marea majoritatea angajatorilor cer experienta si desigur o diploma care sa ateste calificarea. Companiile ofera programe de pregatire in diferite domenii pentru noii si viitorii angajati pe perioade determinate de timp, unde angajatul poate capata aptitudinile necesare viitorului loc de munca. Si in acest caz, cei care detin o calificare in domeniu sunt avantajati fiind preferati pentru angajare.

Din punct de vedere al Romaniei, pentru a gasi angajati profesionisti care sa detina abilitatile necesare indeplinirii functiei acest lucru este o adevarata provocare. Romania trece momentan prin una din cele mai pronuntate crize de locuri de munca, acest fapt fiind datorat emigrarii muncitorilor calificati in strainatate, acestia alegand pachetele si beneficiile salariale mult mai avantajoase.

Angajatorii romani sunt printre ultimii pe lista tarilor europene cand vine vorba de investitii in perfectionarea angajatilor, fiind limitati de productivitatea redusa si profitul mic. In schimb putem privi si partea plina a paharului si ne putem declara pe jumatate impliniti daca luam in calcul cresterile salariale din ultima perioada, lefurile fiind aproape dublate pentru marea majoritate a clasei muncitorest, angajatii avand de acum posibilitatea de a-si negocia salariile si conditiile de munca direct cu angajatorii, cel putin in mediul privat.

Cele mai multe locuri de munca promovate de bursele ofertelor de munca si pe site-urile de joburi raman in schimb ofertele de angajare pentru muncitorii calificati.

Muncitorii calificati sunt nevoiti sa se conformeze cerintelor angajatorului pe piata muncii aceasta devenind o piata dinamica unde experienta si abilitatile cantaresc mai greu sau la fel cu certificatele de competente si diplomele de studii.  Marile companii cauta muncitori cu calificare, flexibili, usor adaptabili la conditiile de munca, care sa se acomodeze cu noul loc de munca  si sa se perfectioneze intr-un timp relative scurt. Deasemenea, acceptul pentru relocare in caz de nevoie din partea angajatorului este si el un punct din ce in ce mai important pe lista cerintelor.