Secretele unei ținute potrivite pentru întâlnirile de afaceri

O întâlnire de afaceri este una dintre ocaziile în care imaginea contează. Ce-ai spune dacă ar urma să ai un meeting important la birou, iar interlocutorul tău și-ar face apariția într-un trening și în pantofi sport? Cu siguranță că ai avea mici semne de întrebare în privința profesionalismului său. De altfel, poate fi foarte ușor să faci greșeli majore în alegerea ținutei corecte pentru o întâlnire de afaceri, dacă nu ții cont de principiile codului vestimentar office. 

Cum te îmbraci corect într-un cadru business 

În domeniul de afaceri, vestimentația reprezintă unul dintre instrumentele eficiente prin care putem transmite mesajul dorit. Aceasta spune lucruri despre noi, practic, înainte de a ne exprima verbal. Ca regulă generală, ținuta de afaceri trebuie să te ajute să te simți puternic și încrezător iar de cele mai multe ori costumul este pariul sigur în acest caz. Știi, însă, cum să îl alegi? Iată câteva detalii de care să ții cont:

  • Pantalonii trebuie să se termine fix deasupra liniei de început a pantofilor;
  • Liniatura umerilor de la sacou trebuie să fie pătrată;
  • Culorile cele mai potrivite pentru întâlnirile formale sunt negrul, maroul, griul și albastrul navy. 
  • Culorile adecvate pentru evenimentele care implică o ținută casual business sunt:  griul, maroul, albul și kaki-ul. 

De asemenea, alegerea accesoriilor este importantă; inclusiv șosetele trebuie asortate cu pantalonii, iar accesoriile nu trebuie să fie opulente, tocmai pentru a nu distrage atenția de la discuție. Nu uita nici de încălțăminte, care trebuie să fie impecabilă de fiecare dată. Poți găsi pantofi potriviți pentru ținutele office pe kalapod.net

În plus, atunci când îți alegi costumul pentru întâlnirea de afaceri mai trebuie să ții cont și de materialele din care este confecționat acesta. Vei avea nevoie de un costum mai subțire vara și mai călduros iarna. Nu uita să iei în calcul și diferențele culturale, pentru a evita gafele stilistice majore, care pot compromite întreaga întâlnire. 

Cum te îmbraci în funcție de scopul întâlnirii de afaceri?

Ținuta poate fi aleasă și în funcție de scopul întâlnirii. De exemplu, pentru întâlnirile care au ca scop vânzarea de produse sau servicii este esențial să fii persuasiv. Poți face acest lucru implicit prin intermediul vestimentației. Să spunem că vinzi articole sportive; în acest caz poți înlocui cămașa cu un tricou polo, peste care să pui un sacou elegant. 

Pe de altă parte, dacă ești managerul unui magazin de costume, cel mai bine ar fi să porți unul dintre modelele din colecția ta, retușat astfel încât să îți vină ca turnat. 

În situația unei negocieri, este important să cunoști deja persoana cu care vei face afacerea. În ceea ce privește ținuta aleasă, poți opta să te îmbraci asemănător cu interlocutorul tău, poți alege un outfit simplu, modest, pentru a nu-ți arăta de la început toate resursele de care dispui, sau poți miza pe o ținută care denotă putere și care va atrage, cu siguranță, atenția vânzătorului. 

Atunci când îți alegi vestimentația pentru un meeting de afaceri ține cont de mai mulți factori, cum ar fi scopul întâlnirii, anotimpul și contextul cultural.