Șemineul și nevoia tot mai mare a oamenilor pentru amenajări Hygge

Aflându-ne în plin sezonului rece, valorificăm din ce în ce mai mult sentimentul căldurii în spațiile noastre – iar ideea de Hygge se răspândește în casele noastre întocmai pentru a umple acest sentiment. Un concept danez care valorifică sentimentul de „coziness”, de confort și stare de bine, 

Hygge este mai mult decât un stil de design interior: este o stare de spirit. O amenajare Hygge te face să trăiești mai mult conștient, în prezent – și scopul principal al unei case Hygge este să facă pe oricine care vede amenajarea nu să-i admire estetica, ci să afirme „îmi place cum se simte casa ta”. Un stil calm, încărcat în pace, prietenie și proprietăți de ameliorare a stresului, Hygge ne oferă un soi de zen: te încarcă. 

Danezii nu sunt degeaba cei mai fericiți oameni din lume, nu? 

Deci, pentru că prin Hygge poți trăi mai senzorial și conștient ca niciodată, ți-am pregătit caracteristicile acestui stil și cum le poți aborda în casa ta, cu ajutorul specialiștilor de la studioul de design interior, Four Design.

Șemineu, lumină, colț de bine

Când vine vorba despre o abordare Hygge în casa ta, lumânările și felinarele sau veiozele sunt printre cele mai îndrăgite surse de iluminare adiacentă – iluminatul creează atmosfera, de aceea în casele Hygge se preferă lumina ușor caldă, domoală, liniștită. – ne sfătuiește arh. Raluca Pavel

Iar un colț de bine nu trebuie să-ți lipsească din casă: fie el un colț de citit sau doar de lenevit, alege un fotoliu confortabil pe care să se odihnească niște pături de lână și…gata! Ai obținut un colț zen în care îți vei putea savura liniștit paharul de vin după ce te întorci de la o zi plină la job.

În Hygge, textura e mai importantă decât orice

Vizualizează asta: intri într-o încăpere pentru prima dată. Și îți sar în ochi…draperiile bogate din catifea, pătura din lână ce se odihnește pe canapea, fețele de pernă din cașmir. 

Da, vorbim despre texturi – care sunt mai importante decât ai crede – există ceva de-a dreptul reconfortant în umplerea spațiului cu texturi moi, catifelate, blânde în adevăratul sens al cuvântului. 

Hygge pune preț pe diversitatea și bogăția texturilor, pentru că ne aduc un plus de stare de bine – când vine vorba de Hygge, „the sense of touch”, adică simțul atingerii, este poate cel mai important aspect.  – completează arh. Raluca Pavel

Culori care te îmbrățișează

Iubim culorile și trăim realmente prin ele – bucuria primilor copaci înfloriți primăvara, emoția generată de prima călătorie la marea albastră, primul obiect de îmbrăcăminte cumpărat din propriii bani. 

La urma urmei, din toate aceste trei experiențe ne putem aminti, cu siguranță, culorile. Însă indiferent de cât de mult iubim culorile, unele te pot distrage și te pot scoate dintr-un flux de liniște și confort. Îți poți imagina o casă Hygge în nuanțe de roșu? Nici noi. 

De aceea, spune arh. Raluca Pavel, o altă trăsătură relevantă a lui Hygge în spațiile noastre este paletarul de culori potrivit. Nuanțele neutre, calde, pastelate sunt alegerile perfecte pentru o amenajare Hygge – prin culori, aprindem sentimente și creăm magia pe care ne-o dorim în spațiul nostru. 

Piesa esențială de decor în Hygge: șemineul 

Dacă am putea alege să avem în casele noastre Hygge o singură piesă de decor, aceasta ar fi, cu siguranță, șemineul – în cultura daneză, prietenii și familia sunt mereu uniți în jurul focului. 

Practic, experiența Hygge este întregită de șemineu, care reprezintă căldura, sentimentul apartenenței, bucuria de a fi împreună. În Hygge, conform arh. Raluca Pavel, șemineul este o piesă nelipsită pentru că transmite nu doar căldura, ci și cât de important este să ai un loc în jurul căruia să aduni oamenii pe care îi iubești. 

Și, pe lângă Hygge, alte stiluri de amenajare alternativă și modele de living îți pot îmbrățișa casa

Dacă ești pasionat de cultura Hygge, însă totuși nu simți că e stilul potrivit de amenajare pentru tine, află că există alte câteva stiluri de amenajare care se bazează pe schimbarea cu totul a stilului de viață: 

  1. Lagom, tradus prin „nici prea mult, nici prea puțin, adică fix cât trebuie”; Lagom este ancorat într-o mentalitate holistică și minimalistă, având rădăcini în Suedia, și valorifică trăitul simplu, sustenabil și echilibrat;
  2. Wabi Sabi, tradus prin „îmbrățișarea imperfecțiunilor și trăitul natural”; Wabi Sabi este un stil japonez care valorifică experiențele senzoriale, folosind aproape exclusiv doar materiale și decorațiuni naturale;
  3. Japandi, tradus prin „trăitul încet, aprecierea calității și organizării”; Japandi este un stil japonez care valorifică liniile curate, fiind minimalist și atmosferic, un mix între modern și tradițional. 

Hygge este, în final, despre bucurii extrem de simple. Despre bucuria unei cești de cafea pe care o bei în liniște. Însă e vital să spunem și că a fi hygge nu este doar o idee de amenajare – este un stil de viață pe care trebuie să ți-l însușești cu totul, dacă îți dorești cu adevărat o schimbare fascinantă. Hygge înseamnă confort și căldură, dar mai înseamnă și „acasă e cel mai frumos loc de pe Pământ” – și de aceea danezii sunt cei mai fericiți oameni din Lume.