Sfaturi și remedii populare pentru îmbunătățirea digestiei

Problemele digestive ocazionale afectează pe toată lumea; alimentația și stresul sunt principalele cauze care îți pun la încercare stomacul și tractul digestiv.Chiar dacă o indigestie sau un episod de dispepsie nu sunt mare lucru, iar simptomele se remit și de la sine, unele remedii populare te pot ajuta să te simți mai bine, mai repede, sau chiar să le previi. 

Consumă multă apă

Organismul are nevoie de apă pentru a digera și absorbi substanțele nutritive din alimente. Chiar și o stare moderată de deshidratare îngreunează digestia și crește riscul de apariție a tulburărilor digestive.

Conform recomandărilor medicale, femeile ar trebui să consume în jur de 2.7 litri de apă pe zi, în timp ce necesarul pentru bărbați este de aproximativ 3.7 litri. Aproximativ 20% din această cantitate de lichide provine din alimentație, iar restul din consumul de lichide [1].

Mai ales pe perioada episoadelor de indigestie, vărsăturile și diareea pot accelera deshidratarea, prin urmare consumul de apă trebuie crescut. 

Evită repaosul prelungit

În poziție orizontală, acidul din stomac are tendința de a urca înapoi spre esofag, ceea ce determină arsuri digestive și disconfort. De aceea, indiferent dacă te confrunți cu un episod de indigestie sau doar vrei să previi unul, e recomandat să eviți să te culci sau să te întinzi imediat după masă [1]. 

Dacă, din diverse motive, acest lucru nu poate fi evitat, este recomandat să te culci într-o poziție ridicată, cu capul, gâtul și partea de sus a trunchiului sprijinită pe perne mari, într-un unghi ideal de 30 de grade. În combinație cu remedii din ingrediente naturale pentru o digestie ușoară, acest mic detaliu face minuni [2]. 

Ai mereu ghimbir la îndemână

Ghimbirul este un remediu excelent în cazul oricăror probleme de natură digestivă. Gingerolul, una dintre substanțele active din ghimbir, contribuie la accelerarea tranzitului intestinal și la evacuarea mai rapidă a stomacului. În plus, ghimbirul este recunoscut pentru efectul antiemetic și antivomitiv și pentru proprietățile antidiareice.

Ghimbirul poate fi adăugat în alimente sau poate fi consumat sub formă de ceai. Există și bere de ghimbir complet naturală, care poate ajuta la combaterea indigestiei [3]. 

Suc de lămâie, bicarbonat și apă

Există studii care sugerează că administrarea unui amestec de suc de lămâie, cu apă și cu un vârf de cuțit de bicarbonat îmbunătățește digestia. Amestecul eliberează acid carbonic, ce reduce balonarea și ameliorează simptomele de indigestie, îmbunătățind secreția de enzime digestive și motilitatea intestinală.

Sucul de limă sau de lămâie au proprietatea de a accelera digestia lipidelor și de a reduce aciditatea gastrică, astfel că poate fi folosit și separat de bicarbonat [1]. 

Scorțișoară

Scorțișoara este bogată în antioxidanți și îmbunătățește digestia, reducând iritația la nivelul tractului intestinal. Aportul de eugenol, linalool și camfor din scorțișoară reduc balonarea și previn crampele și eructațiile frecvente. În plus, proprietățile lor ameliorează arsurile gastrice [1].

Scorțișoara poate fi consumată preventiv, sub formă de infuzie: o linguriță de scorțișoară măcinată de bună calitate, infuzată în 250 – 300 ml apă se transformă într-un ceai gustos și aromat [2]. 

Cuișoare

Cuișoarele sunt indicate pentru persoanele care se plâng frecvent de balonare sau de digestie lentă. Cuișoarele sunt utile și celor care suferă de stări de greață.

Le poți include în alimentația ta preventiv, pentru a îmbunătăți digestia, fie infuzându-le într-un ceai de ghimbir, de pildă, fie amestecându-le cu o lingură de miere, pe care să o iei înainte de culcare [3]. 

Atenție la combinațiile de alimente

Este o teorie mult dezbătută de către oamenii de știință, cu susținători și oponenți la fel de convingători, dar realitatea este evidentă: cel puțin la unele persoane, evitarea unor combinații de alimente are darul de a îmbunătăți digestia și a reduce simptomele neplăcute.

Unele persoane spun că se simt mai bine de când fructele sunt considerate o masă separată. Altele spun că le ajută să evite amestecul de carne cu carbohidrați simpli de tipul orezului alb sau cartofilor. E bine să testezi și să vezi ce ți se potrivește.

Disconfortul digestiv, fie el și inofensiv, îți schimbă buna dispoziție și îți poate îngreuna viața.Din fericire, există remedii simple, naturale și fără contraindicații, care te pot ajuta.

Bibliografie:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322047#Twenty-one-home-remedies afișat la 17.05.2022
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325822 afișat la 17.05.2022
  3. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-indigestion afișat la 17.05.2022