Tai Ji Quan, arta marțială chinezească cu efecte terapeutice

In mai toate orasele mari din China, inainte de rasaritul soarelui, parcurile sunt pline de persoane, in special de varsta a treia, care executa in grup miscari lente si fluide. Ceea ce fac ei se numeste Tai Ji Quan si, suprinzator poate pentru unii, este o arta martiala, chiar daca in prezent este practicata de multe persoane doar pentru sanatate si nu pentru abilitatile martiale.

“Am avut sansa de a merge de mai multe ori in China, si ceea ce m-a fascinat de fiecare data a fost sa vad multi oameni, mai ales persoane in varsta, care fac miscare in parcuri, indiferent de vreme…. Si cel mai surprinzator este sa vezi varietatea activitatilor fizice din parcuri, de la grupuri de persoane care danseaza sincron, ghidate de catre un “indrumator”, persoane care merg invers, stau nemiscate in diverse posturi, pana la persoane cu sabii in mana care exerseaza tehnici de arte martiale”,  spune Florin Gurbanescu, antrenor al lotului national de Wushu (arte martiale chinezesti) al Romaniei si fondatorul WushuKinetics.ro.

Ce este si cum a aparut Tai Ji Quan-ul

Originile Tai Ji Quan-ului se pierd intr-un amestec de legende si fapte istorice. Unele teorii sustin ca ar fi fost creata de un calugar taoist iluminat din sec al 12-lea, altele ca ar fi evoluat de-a lungul a sute de ani, dintr-un amestec de arte martiale si practici de cultivare a energiei interne. Dincolo de polemicile istoricilor, Tai Ji Quan-ul este o arta martiala care dezvolta abilitatile martiale si de autoaparare si in acelasi timp aduce beneficii importante pentru sanatate. Este necesar insa sa fie respectate anumite conditii:

“Tai Ji Quan-ul este mult mai mult decat o insiruire de miscari executate lent”, precizeaza fondatorul WushuKinetics.ro. “Fara un fundament solid, fara insusirea corecta a tehnicilor si principiilor de practica, exersam doar forme fara fond. Iar in acest caz, beneficiile vor fi minime”, continua acesta.

In Romania, ca si in celelalte tari vestice de altfel, majoritatea practicantilor de Tai Ji Quan sunt interesati de beneficiile pentru sanatate si mai putin de aspectul martial al acestei arte.

“Cea mai mare parte a cursantilor sunt persoane intre 35 de ani si 60+ ani care vin pentru ca au auzit ca face bine la sanatate, si pentru ca nivelul de efort fizic este unul scazut”, explica Florin Gurbanescu. “Fie au vazut un documentar despre asta, fie le-a recomandat un prieten care a mai urmat cursuri de Tai Ji Quan (Tai Chi). Una dintre doamnele de la curs, proaspat pensionara, a venit pentru ca a fost in China, a vazut oamenii exersand in parcuri si a fost atat de fermecata de miscari incat a vrut neaparat sa invete si ea. In momentul de fata este printre cei mai dinamici si entuziasti cursanti, are o energie si un optimism debordante”.

Beneficiile pentru sanatate

Sa vedem insa si care ar fi aceste beneficii pentru sanatate care au fost validate si de cercetarile stiintifice.

  • cresterea flexibilitatii
  • Imbunatatirea echilibrului
  • imbunatatirea capacitatii pulmonare
  • scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea metabolismului lipidic, protectia sistemului cardiovascular
  • imbunatatirea calitatii somnului
  • reducerea simptomelor de depresie si anxietate
  • ameliorarea functiei cognitive in cazul persoanelor in varsta