Te simti foarte obosit? Iata care este importanta somnului pe timpul sezonului rece

Odata cu venirea sezonului rece ai inceput sa resimti oboseala acumulata, parca pe parcursul intregului an? Ai vrea sa te simti din nou plin de energie, dornic sa faci cat mai multe lucruri? Desi numarul orelor de somn recomandate pentru adulti este mai mic decat cel pentru copii, odata cu trecerea timpului, cu cresterea responsabilitatilor si indatoririlor, organismul si psihicul necesita perioade de odihna tot mai dese.

Desi lipsa somnului nu este resimtita in primii ani de viata (pana in jurul varstei de 25 de ani), activitatile in numar tot mai mare lasa amprente vizibile de-abia dupa varsta de (aproximativ) 30 de ani. Nu iti neglija sanatatea si odihneste-te corespunzator, avand in vedere repercursiunile pe care actiunile si deciziile din prezent le vor avea asupra viitorului tau.

Calitatea somnului este foarte importanta, deoarece corpul si mintea trebuie sa aiba un mediu propice inca re sa se relaxeze, sa se detensioneze si relaxeze, pentru ca „bateriile” sa poata fi reincarcate complet, astfel incat sa poti functiona corespunzator, fara a te suprasolicita.

Cum poate fi imbunatatita calitatea somnului?

Asigura-te ca inainte de somn, camera iti este aerisita, esti relaxat si nu exista surse de zgomot sau lumina care ar putea sa iti perturbe odihna. Totodata, exista cateva elemente de care trebuie sa ti cont cand iti amenajezi dormitorul. Iata cum sa adormi repede, doar acordand mai multa importanta detaliilor, precum:

  • Design-ul camerei;
  • Paleta cromatica a dormitorului;
  • Temperatura incaperii in care dormi;
  • Intensitatea si tipurile surselor de lumina;
  • Calitatea saltelei si a pernelor.

Un aspect pe care majoritatea persoanelor il neglijeaza, insa care este esential pentru o odihna corespunzatoare a fizicului si psihicului, este cromatica dormitorului. Multa lume se intreaba ce impact au culorile din dormitor asupra somnului, deoarece acest detaliu pare nesemnificativ atunci cand te gandesti cum sa reamenajezi aceasta camera. Chiar daca ai observat ca exista zile in care oboseala acumulata iti „permite” sa adormi oriunde, oricum, nu este recomandat sa neglijezi mediul in care te odihnesti.

Influenta odihnei asupra starii de sanatate

 

In mod special pentru persoanele care au un stil de viata activ, este esential ca periodic acestea sa aiba cate o pauza, aceasta constant in relaxarea corpului si a mintii. Este foarte important sa iti acorzi o pauza de la rutina zilnica, ingrijindu-te corespunzator, bucurandu-te de o pauza bine meritata, in mod special dupa o perioada aglomerata, in care a trebuit sa faci fata unui volum mare de indatoriri.

Privarea de somn poate conduce in timp la dezvoltarea mai multor afectiuni, atat de ordin psihic, cat si de ordin fizic. Datorita stresului foarte mare pe care responsabilitatile unui adult le exercita constant, organismul si mintea au nevoie de momente in care sa elibereze toata oboseala si suprasolicitarea pe care o acumuleaza zilnic.