Top 5 calități ale unui lider bun

Se spune că ajungi să cunoști o persoană atunci când îi dai o funcție, pentru că atunci îi poți vedea cu adevărat caracterul. A fi lider nu este  doar o funcție la care tânjesc mulți. Este mult mai mult de atât. 

  Înseamnă să ai calitățile necesare sau, dacă nu le ai de la bun început, să vrei să le înveți pe parcurs pentru a fi un exemplu pentru cei din echipa ta. Nu este mereu simplu, însă partea bună este că  poți învăța să fii un lider bun

 Îți dezvăluim și noi câteva mici secrete, restul le descoperi singur, punându-le în practică! 

  1. Empatia este o calitate extrem de importantă pe care ar trebui să o aibă un lider. Pot părea simple truisme, însă un lider trebuie să fie capabil să se pună în locul oricărui om din echipa sa, să-l asculte, să-l motiveze, să-i înțeleagă trăirile și emoțiile. Oamenii nu trebuie priviți ca niște roboți gata să-ți îndeplinească doleanțele din câmpul muncii. Dimpotrivă, rețeta succesului este să îi faci pe aceștia să vină la muncă cu plăcere și cu entuziasm. În felul acesta, poți avea performanțe nebănuite.
  2. Conștiința de sine este o altă calitate care face dintr-un lider un om puternic și admirat. Ca să poți să conduci o echipă și, în plus, să ai și rezultate, este important să te cunoști foarte bine pe tine însuți. Cu alte cuvinte, să-ți știi atât calitățile, cât și defectele. Pe primele să le fructifici la maximum, iar pe cele din urmă să le recunoști, fără să ți se pară că dai dovadă de slăbiciune.
  3. Adaptabilitatea este o calitate necesară dacă ai ajuns să fii lider. Ideile puține și fixe sunt de-a dreptul periculoase și neprofitabile, atunci când ocupi o funcție de conducere. Așadar, te sfătuim să fii deschis și să te adaptezi la nevoile/cerințele oamenilor cu care lucrezi, tocmai pentru a eficientiza lucrul în echipă.
  4. Pasiunea pentru ceea ce faci este o condiție necesară pentru a fi lider. Mai exact, dincolo de rațiunile financiare care sunt importante în a te stimula, trebuie să-ți și placă ceea ce faci. Să fii din acel film. Altfel, te vei bucura de un câștig material pe termen scurt. Dacă nu îți place cu adevărat și nu pui pasiune, nu vei putea rezista la nesfârșit într-un domeniu. Calitatea face diferența, iar pasiunea aduce performanță.
  5. Rezistența și curajul: două calități care merg bine împreună atunci când vrei să fii un lider de succes. A conduce, a avea în subordine oameni, a duce pe culmile prosperității o afacere nu sunt lucruri deloc simple. Este nevoie de curaj să înfrunți situațiile dificile care pot apărea în timp. Apoi, este nevoie de rezistență pentru a nu abandona proiectul atunci când lucrurile nu ies chiar așa cum ai sperat tu. 

      Așadar, a fi un lider bun este mai mult decât și-ar putea imagina unii dintre cei care ocupă astfel de funcții. Înseamnă să fii alături de oameni și în momentele bune, dar și atunci când lucrurile nu merg așa cum ai fi sperat. Înseamnă să fii empatic, să fii un bun comunicator, cu stăpânire de sine și respect față de cei pe care îi conduci. Altfel, vei fi doar un șef de carton, iar oamenii nu te vor respecta niciodată cu adevărat.