Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea corectă a încălțămintei de iarnă

Încălțămintea de iarnă necesită mai multă îngrijire decât cea de vară, deoarece zăpada îi afectează materialul! Din fericire, dacă îi acorzi câteva minute zilnic, nu vei întâmpina probleme. Iată tot ce trebuie să știi despre întreținerea acesteia!

Cum să cureți interiorul și exteriorul

Indiferent câte perechi de ghete de iarnă pentru bărbați deții, toate sunt expuse unui anumit grad de uzură! De aceea, este important să le cureți după fiecare purtare. Nu băga această încălțăminte direct sub jetul de la chiuvetă, pentru că așa îi vei degrada materialul. În schimb, utilizează o perie pentru a îndepărta praful și noroiul. Dacă este necesar, folosește și o lavetă umedă. Asigură-te însă că o storci bine, pentru a nu apărea pete de la apă. Șireturile se vor spăla separat, de mână sau la mașină. Aplică pe suprafață și o cremă pentru luciu!

Cât despre interior, în acesta poți înlocui branțurile cu unele din gel! Te vor ajuta să te simți confortabil, deoarece absorb șocurile de pe parcursul zilei și îți protejează gleznele. Încălțămintea ta prezintă un miros neplăcut? Aplică niște bicarbonat de sodiu și lasă-l să acționeze peste noapte sau folosește un spray din comerț creat pentru această situație!

Procesul corect de uscare 

Încălțămintea de iarnă nu se usucă la soare sau în apropiere de calorifer și alte surse de căldură! Aceasta trebuie să stea într-un spațiu aerisit, pentru că în caz contrar există riscul de a se forma cute. Umiditatea în exces se poate îndepărta dacă pui niște foi de ziar în interior! O altă alternativă ar fi să cumperi un calapod din lemn. Acest accesoriu va păstra încălțămintea la forma inițială, deoarece acționează ca un înlocuitor pentru talpa ta. Lasă fiecare pereche deoparte pentru minimum 24 de ore! Pielea este un material maleabil și are nevoie de timp pentru a se reface!

Cum să transformi încălțămintea obișnuită într-una impermeabilă?

Ia o lumânare și folosește ceara acesteia pentru a acoperi suprafața ghetelor la exterior! După aceea, lasă un uscător de păr să acționeze câteva minute! În final, ceara se va topi și va fi absorbită în totalitate, oferindu-ți apoi protecția de care ai nevoie. Poți folosi și un spray de impermeabilizare, însă această variantă te va costa mai mult pe termen lung.

Soluții pentru a scăpa de sare și alte pete

Zăpada va lăsa pete de sare pe ghete! Deși le poți îndepărta imediat cât sunt proaspete, când se usucă îți va fi greu să le scoți. Din fericire, o poți face amestecând o linguriță de oțet de mere în 250 ml de apă rece. Acidul acetic din acest produs alimentar ajută la dizolvarea depozitelor de sare, fără a afecta aspectul pielii. După ce ai curățat bine zona, folosește încă o cârpă uscată pentru a scapă și de praf. 

 

Pentru petele de ulei și grăsimi, folosește pudra de talc. Las-o să acționeze și nu uita să clătești suprafața după 30 de minute! Iar ca să îndepărtezi zgârieturile, ai nevoie de o gumă de șters. Alege una albă, deoarece pielea va imprima altă nuanță! 

Cum să îngrijești încălțămintea din piele întoarsă

Pielea întoarsă nu este neapărat mai pretențioasă decât cea naturală! Procesul de îngrijire ar fi similar, însă ai nevoie de o perie creată special pentru acest material. Aceasta este alcătuită dintr-o parte de cauciuc și una din fire metalice. Va fi nevoie să folosești ambele capete, în exact aceeași ordine! Iar murdăria trebuie să o îndepărtezi doar când încălțămintea este uscată.

 Urmând sfaturile de mai sus, vei prelungi durata de viață a încălțămintei tale!