Tot ce trebuie să știi despre recrutarea personalului asiatic

În cazul în care aveți o afacere, cu siguranță vă preocupă și situația pieței forței de muncă din România. Iar situația nu este tocmai bună, pe piață înregistrându-se un deficit care este într-o continuă creștere. Afacerea trebuie să meargă, așa că vă gândiți la aducerea unor angajați din alte țări, cum ar fi țările din Asia. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le știți în acest caz.

În ce categorii de lucrători pot fi încadrați străinii care muncesc în România?

Puteți încadra, în funcție de activitățile efectuate și de limitele stabilite anual, următoarele categorii de lucrători: lucrător permanent, lucrător stagiar, lucrător au pair, lucrător sezonier, lucrător transfrontalier, lucrător înalt calificat, lucrător detașat, lucrător ICT și personal cu calificare specială. În cazul în care aveți dubii cu privire la categoriile de muncitori în care puteți încadra viitorii angajați, o firmă de recrutare muncitori asia vă poate oferi detaliile lămuritoare.

Care este procedura de angajare a persoanelor din Asia?

În linii mari, procedura este aceeași pentru toate peersoanele din Asia care urmează a fi angajate în România. Pașii sunt următorii: obținerea avizului de angajare, obținerea unei vize de ședere, obținerea dreptului de ședere și eliberarea unui permis de ședere în scop de muncă sau în scop de detașare.

În funcție de tipul de lucrător, există proceduri specifice care trebuie urmate. Spre exemplu, avizul pentru lucrători stagiari se va elibera exclusiv angajatorului persoană juridică pentru a încadra în muncă un străin cu scopul de a efectua un stagiu cu durată determinată pentru obținerea unei calificări profesionale sau îmbunătățirii pregătirii profesionale, precum și al îmbunătățirii cunoștințelor lingvistice și culturale.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a angaja muncitori din Asia?

În primul rând, va trebui să aveți achitate toate taxele către bugetul de stat. În al doilea rând, nu trebuie să aveți antecedente legate de angajarea muncitorilor fără contract de muncă în ultimii trei ani. De asemenea, vor trebui asigurate cazarea și masa pentru personalul străin angajat, asta înseamnă asigurarea directă sau suportarea costurilor legate de aceste servicii.

Cât durează procesul de recrutare al personalului din Asia?

Procesul de recrutare pentru personalul din Asia poate dura până la câteva luni. Asta în funcție de cerințele pe care le are angajatorul, de salariul net oferit, dar și de timpul necesar obținerii avizelor necesare. În orice caz, o firmă de recrutare personal vă poate explica în detaliu care sunt pașii necesari aducerii personalului din țările din Asia.