TotalEnergies își consolidează prezența în domeniul energiei solare din Europa de Est prin achiziționarea a cinci proiecte fotovoltaice în România

România, 4 iulie 2023 – TotalEnergies anunță achiziția unui portofoliu format din cinci proiecte solare localizate în zona de nord-vest a României de la compania germană PNE, un partener de încredere de lungă durată. Cu o capacitate totală de peste 200 MW, aceste proiecte vor contribui la furnizarea de energie regenerabilă pentru a acoperi nevoile țării la nivel local.

Pentru a păstra utilitatea agricolă a terenurilor, TotalEnergies va organiza pe cele 200 de hectare de teren, unde se află panourile solare, pășuni agricole care să susțină activitatea crescătorilor de ovine din nord-vestul României, în apropiere de granița cu Ungaria.

Achiziția acestor cinci proiecte solare în România este dovada angajamentului TotalEnergies de a-și dezvolta activitatea din domeniul energiei regenerabile în țară și, dintr-o perspectivă extinsă, în Europa de Est, în acord cu Pactul Verde European”, a declarat Marin de Montbel, VP Renewable Explorer – New Markets, TotalEnergies. „Dezvoltarea acestor proiecte ne permite să consolidăm poziția Companiei în sectorul furnizării de energie solară și să ne întărim prezența în Europa de Est, cu atât mai mult după achiziționarea anul acesta a unui portofoliu de proiecte solare și în Polonia, cu o capacitate totală similară de 200 MW. Suntem mândri să devenim un partener de referință al României în procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și de diversificare energetică, prin intermediul energiei regenerabile.”

Markus Lesser, CEO al PNE AG: „În România, PNE este una dintre primele companii care a adoptat folosirea multifuncțională a terenurilor, în scopuri agricole și energetice, pentru a permite și desfășurarea activităților de pășunat în timp ce verde este produsă energia electrică. Așadar, suntem încântați să beneficiem de încrederea acordată de TotalEnergies expertizei noastre dovedite în domeniul fotovoltaic.”

***

TotalEnergies și energia regenerabilă

În misiunea sa de a-și reduce complet amprenta de carbon până în 2050, TotalEnergies construiește un portofoliu de activități în sectorul energiilor regenerabile. La finalul anului 2022, capacitatea brută de producție de energie regenerabilă a TotalEnergies a ajuns la aproape 17 GW. TotalEnergies va continua să extindă această activitate pentru a atinge o capacitate brută de producție și stocare de 35 GW din surse regenerabile, și apoi 100 GW până în 2030, cu obiectivul de se poziționa în top 5 producători globali de energie electrică obținută din energie eoliană și solară.

About TotalEnergies in Romania

Începând din 1998, când și-a început activitatea în România în domeniul lubrifianților, TotalEnergies este prezentă pe piața românească prin 4 companii – Hutchinson, TotalEnergies Marketing Romania, AS24 Romania și TotalEnergies Global Services Bucharest – și are sedii în București și în județul Brașov, cu peste 1400 de angajați activi.

Despre TotalEnergies

TotalEnergies este o companie globală multi-energie care produce și comercializează energie: petrol și biocombustibili, gaze naturale și gaze verzi, surse regenerabile și electricitate. Cei 105.000 de angajați ai noștri sunt dedicați unei energii care este din ce în ce mai accesibilă, mai curată, mai fiabilă și mai accesibilă pentru cât mai mulți oameni. Activă în peste 130 de țări, TotalEnergies pune dezvoltarea durabilă în centrul proiectelor și operațiunilor sale pentru a contribui la bunăstarea oamenilor.