Traieste in armonie cu natura: 5 pasi pe care ii poti face pentru a incepe sa traiesti sustenabil

 Un trai sustenabil inseamna un trai in care impactul asupra naturii este unul cat mai mic. Nu trebuie sa respecti un set de reguli complexe si sa le renunti la lucrurile ce iti aduc bucurie pentru a trai in armonie cu natura. Exista mici lucruri pe care le poti face pentru a incepe sa traiesti sustenabil si care nu te costa foarte mult timp si energie. Fie ca este vorba de traiul in propria gospodarie sau de afacerea ta, iata cum poti face primii pasi pentru a proteja mediul inconjurator: 

 

 

  1. Recicleaza de acasa 

 

 

 Nu trebuie sa ai la tine acasa 5 cosuri de gunoi separate pentru toate tipurile de deseuri daca simti ca ar fi o bataie prea mare de cap pentru tine, insa poti avea doua recipiente pentru gunoi: ambalaje reciclable si gunoi nereciclabil. Uita-te pe ambalejele si produsele pe care le cumperi daca au sigla cu cele trei sageti ce iau forma unui cerc si arunca-le in cosul de reciclabile. Restul deseurilor le poti arunca in celalalt recipient. Mai apoi, poti sa arunci deseurile reciclabile intr-o zona special amenajata pentru acestea. 

  1. Limiteaza risipa de mancare 

 

 

 Risipa de mancare generaza gunoi ce polueaza, consuma inutil resursele alimentare si este ideal daca o poti evita pe cat posibil. Foloseste mereu o lista de mancare atunci cand mergi la cumparaturi, nu merge sa cumperi mancare atunci cand iti este foame si congeleaza alimentele pe care nu le vei manca sau prepara inainte de expirare. 

  1. Nu arunca deseuri periculoase in zone nepermise 

 

 

 Deseurile periculoase nu trebuie aruncate in zone nepermise, de aceea este important sa apelezi la specialisti atunci cand trebuie sa arunci gunoaie ce pot dauna grav mediului si sanatatii oamenilor. Poti apela la o companie specializata precum GreenGlobal pentru colectare deseuri industriale din constructii si demolari, eliminarea deseurilor periculoase sau reciclarea gunoiului. 

  1. Renunta la cumpaturile de care nu ai nevoie 

 

 

 Obiectele si lucrurile pe care le cumparam au un impact asupra mediului, fie materialele din care sunt realizate sau modul in care sunt prelucrate ori substantele folosite. Evita sa consumi resurse si sa aduni lucruri de care nu ai nevoie. Nu numai ca irosesti bani, insa impactezi si natura intr-un mod negativ. 

 

 

  1. Incearca sa reduci risipa de energie 

 

 

 Unul dintre cei mai usori pasi pentru a trai mai sustenabil ii reprezinta stoparea risipei de energie. Pentru a face asta, este suficient sa inchizi mereu luminile si dispozitivele electrice atunci cand nu le folosesti si sa optezi pe cat posibil pentru surse de energie sustenabile, pentru becuri ecologice si dispozitive ce consuma mai putin curent. Modul in care energia traditionala este produsa afecteaza mediul, de aceea un consum redus de energie sau trecerea la energie regenerabila sunt alegeri inspirate. 

 

 

 Primii pasi catre un trai in care protejezi natura si resursele acesteia nu inseamna neaparat bataie de cap. Atunci cand alegi sa faci mici schimbari pentru o viata sustenabila obtii nu numai protectia mediului inconjurator, ci si economie cand vine vorba de cheltuieli, dar si un echilibru cand vine vorba de timpul si energia dedicata cumparaturilor. 

 

 

 

Sursa foto: Pexels.com