Tratamentul chirurgical in Sindromul de tunel carpian

Mainile sunt parti anatomice indispensabile oamenilor. Le folosim pentru a efectua aproape orice activitate. Prin urmare, o cantitate mica de durere in mana poate fi mai mult decat deranjanta. Cu toate acestea, daca ai sindrom de tunel carpian si te confrunti cu durere, amorteala si furnicaturi ale degetelor, exista tratamente care iti pot ameliora simptomele, cum ar fi purtarea unei atele care imobilizeaza incheietura in pozitie functionala sau injectarea unor substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi). Pentru cazurile medii si severe, insa, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Presiunea nervului median este cauza principala a sindromului de tunel carpian. Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, inconjurat de oase carpiene dispuse in arcada si de un ligament rezistent. Acesta este traversat de nervul median si de noua tendoane. Cand tendoanele sau alte structuri se ingroasa, tunelul se ingusteaza, ceea ce duce la compresia nervului median.

Dupa cum am mentionat deja, exista optiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian, nechirurgicale si chirurgicale. De stiut, insa, ca interventia chirurgicala este singura metoda care trateaza cu adevarat boala; celelalte metode doar amelioreaza simptomele.

​Cand ar sugera medicul specialist in chirurgia mainii o interventie chirurgicala?

Sindromul de tunel carpian, netratat, va duce la slabirea muschilor aflati in incheietura mainii si in mana. Daca se ajunge in acest stadiu, pacientul nu mai poate sa isi indeplineasca sarcinile de zi cu zi in mod normal. Ca urmare, se impune interventia chirurgicala.

De asemenea, operatia este recomandata pacientilor pentru care purtarea atelei si injectarea substantelor cu rol antiinflamator nu functioneaza.

Nu in ultimul rand, medicul va recomanda interventia chirurgicala pacientilor care experimenteaza simptome de amorteala si durere in mana de mai bine de trei luni.

Ce presupune operatia pentru sindromul de tunel carpian?

Operatia in sindromul de tunel carpian consta in deschiderea canalului carpian in vederea largirii sale, realizandu-se in acest fel decompresia nervului median. Interventia poate insuma mai multe tipuri de manevre chirurgicale:

  • Decompresia simpla. Aceasta presupune taierea ligamentului transvers al canalului carpian;

  • Neuroliza externa sau epineurotomia. Consta in eliberarea axonilor din stramtoarea invelisului extern al nervului. Este o manevra ce se realizeaza mai mult in cazurile severe de STC, mai exact la pacientii care prezinta axonopatie;

  • Neuroliza interna. Aceasta practica presupune decompresie pe grupe fasciculare si este necesara in cazurile extrem de severe de compresie nervoasa cu sindrom de compartiment endo-neural.

Exista trei tipuri de interventii prin care se poate efectua operatia de sindrom de tunel carpian:

  • clasica;

  • minim invaziva;

  • endoscopica.

Un video explicativ despre ceea ce presupune o decompresie chirurgicala a tunelului carpian cu eliberarea nervului median, poti vedea mai jos:

https://youtu.be/TNqN_kAycPA

Interventiile clasice si minim invazive sunt incluse in categoria metodei deschise de decompresie a nervului median in canalul carpian. Incizia minim invaziva este cea mai avantajoasa, deoarece este mai redusa ca dimensiune si ofera rezultate mult superioare celei clasice.

Decompresia endoscopica a nervului median implica taierea ligamentului folosind un endoscop, acesta fiind un sistem special ce include o camera prin care se poate vizualiza ligamentul ce urmeaza sa fie sectionat tot printr-un dispozitiv miniatural. Decompresia endoscopica poate fi efectuata doar in cazurile de STC usoare sau medii.

Citeste aici mai multe detalii despre tratamentul unui sindrom de tunel carpian.