Ultrabook versus tabletă 2 în 1: ce să alegi?

Domeniul IT este în continuă schimbare, datorită evoluției tehnologiei, care face posibilă apariția de modele noi și tot mai performante de laptopuri, tablete și calculatoare. O dilemă pe care o au mulți clienți ai magazinelor de profil este dată de dificultatea de a alege între un ultrabook și o tabletă 2 în 1. De aceea, în materialul de față îți vom prezenta caracteristicile fiecărui dispozitiv, ca să iei o decizie potrivită nevoilor tale.

Ce este un ultrabook?

Pentru necunoscători, un ultrabook poate fi confundat cu un laptop, fiind similar ca aspect. În fapt, un ultrabook este o categorie aparte de laptop, însă mai mic, mai subțire, mai ușor și, chiar, mai elegant decât un laptop clasic. Ambele sunt calculatoare personale mobile, iar în cazul ultrabookurilor, vorbim de procesoare cu voltaj mai mic, ceea ce oferă dispozitivului o autonomie mult mai mare. 

Ce este o tabletă 2 în 1

O tabletă 2 în 1 sau un laptop 2 în 1 sunt termeni care se potrivesc perfect aceluiași dispozitiv: un calculator personal portabil care poate fi folosit și ca laptop, și ca tabletă. Sunt ideale pentru activitățile de tip office, dar și pentru navigare pe internet și au o autonomie a bateriei considerabil mai mare față de laptopurile simple.

Asemănări și deosebiri

Atât ultrabookurile, cât și laptopurile 2 în 1 sunt dispozitive portabile, ușor de utilizat, ideale pentru activitățile de birou și cu o autonomie suficient de mare a bateriei, însă sunt și câteva elemente care le deosebesc. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

  • Prețul – ultrabookurile sunt mai scumpe, întrucât dimensiunile lor mai reduse impun componente și tehnologii speciale, mai costisitoare decât în cazul unui laptop obișnuit sau al unui 2 în 1. 
  • Configurația – din acest punct de vedere, oferta de ultrabookuri este oarecum limitată, fiind construite pe o platformă care nu permite instalarea unor componente cum ar fi plăcile video. De cealaltă parte, laptopurile sau tabletele 2 în 1 sunt disponibile într-o varietate mai mare de modele, cu niveluri de performanță diferite, astfel că este mai ușor de ales dispozitivul potrivit.
  • Display-ul – fiind și tabletă și laptop, dispozitivele 2 în 1 au display touchscreen, funcție pe care nu o întâlnim la ultrabook.  Totodată, laptopurile 2 în 1 sunt ideale pentru conținutul multimedia, mai ales, cele cu display full HD.
  • Gaming – dacă vrei să folosești ultrabookurile pentru jocuri, află că aceste dispozitive nu sunt cea mai inspirată alegere. Cele mai multe au plăci grafice încorporate, cu nivel de performanță limitat, ce nu permit rularea unor jocuri care cer resurse mari. În schimb, îți poți achiziționa un 2 în 1 special configurat pentru gaming, pe care poți rula cele mai noi jocuri.

În concluzie, alegerea unuia dintre cele două dispozitive depinde în cea mai mare măsură de nevoile tale, și, dacă pui în balanță argumentele enumerate mai sus, vei putea lua o decizie corectă. 

CategoriiIT