Un loc de munca mai sigur intr-o lume post Covid 19

Pe masura ce guvernul a stabilit planurile de redeschidere si relansare a economiei, oamenii de afaceri se confrunta cu sarcini descurajante in pregatirea locurilor de munca pentru afluxul de angajati care se reintorc la munca.

La nivel mondial se estimeaza ca 2,7 miliarde de angajati au fost afectati de masurile de izolare la domiciliu. În mod cert, reîntoarcerea la o „noua normalitate” va impune respectarea unor conditii speciale referitoare la  igiena locului de munca.

Reducerea riscului de expunere la COVID-19 prin curățare și dezinfectare este o parte importantă a redeschiderii spațiilor publice care vor necesita o planificare atentă.

Cateva masuri necesare pentru limitarea raspandirii virusului Covid 19 sunt:

-Verificarea si limitarea accesului persoanelor care nu poarta masca de protectie.

-Stabilirea unor cai de acces diferite de intrare si de iesire care vor fi semnalizate prin elemente distinctive.

-Instalarea termoscanerelor pentru stabilirea temperaturii corporale a angajatilor sau a vizitatorilor. Se verifica si se limiteaza accesul persoanelor care au o temperatura corporala mai mare de 37 grade Celsius.

-Toate intrarile trebuiesc prevazute cu covoare dezinfectante profesionale cat si cu dozatoare sau masini de vendining care sa puna la dispozitia angajatilor solutii si geluri dezinfectante  si masti de protectie.

Va recomandam sa folositi covoare dezinfectante profesionale din cauciuc cu un profil cat mai putin inalt pentru a evita riscurile de accidentare prin impiedicare/alunecare. Producatorul roman Antispread recomanda pentru spatiile tranzitate intens folosirea unor covoare dezinfectante de dimensiuni mari 110 cm x 70 cm iar pentru spatiile de locuit covoarase dezinfectante MINI de diminensiuni 60 cm x 55cm. Tot managerul companiei Antispread ne recomanda folosirea dezinfectantilor bazati pe saruri cuaternare care nu pateaza/deterioreaza incaltamintea sau hainele.

-Toate suprafetele atinse de mai multe persoane trebuiesc dezinfectate in mod regulat.

-Scarile rulante trebuiesc dotate cu sisteme automate de igienizare prin UV.

-Se limiteaza la maxim 2 pesoane   numarul de  persoane in ascensoare.

-Se igienizeaza constat suprafetele de contact (butoanele).

-Suprafetele trebuiesc dezinfectate constant cu substante biocide sau cu nebulizatoare.

-Sistemele de ventilatie trebuie dotate cu filtre speciale care sa impiedice dezvoltarea microogranismelor.

-Dotarea toaletelor cu sisteme contactless.

Locurile de munca in perioada post Covid 19 vor necesita o mai buna salubrizare  prin tactici de distantiere sociala dar si prin dezinfectare temeinica a tuturor suprafetelor de contact. Drept urmare, criza cauzata de noul coronavirus  forțează noi moduri de gândire, abordări mai bune și perspective noi asupra problemelor.