4 alegeri importante pe care trebuie să le faci când vrei sa cumperi o locuință

Achiziția unei locuințe se face după o perioadă de tatonări, în care trebuie să studiezi cu atenție piața, să compari oferte și să pui în balanță avantaje și dezavantaje.

În tot acest timp, trebuie să iei anumite decizii care țin de preferințele personale, dar și de anumite situații conjuncturale pe care nu le poți influența. Concluziile la care vei ajunge la finalul acestei etape de analiză se bazează pe o serie de criterii importante pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Numărul de camere

O decizie referitoare la acest criteriu se ia în funcție de situația familială sau de planurile de viitor pe care le ai în această privință. Astfel, dacă ești o persoană care preferă să locuiască singură și nici nu te gândești să îți întemeiezi o familie prea curând, o garsonieră este locuința cea mai potrivită pentru tine.

Dacă ai planuri de căsătorie, sau ți-ai găsit deja perechea, un apartament cu cel puțin două camere ar fi alegerea ideală.

De asemenea, pentru o familie cu 1-2 copii sau cu planuri serioase în acest sens, apartamentele cu trei camere decomandate, de vânzare, reprezintă cea mai bună soluție.

Tipul imobilului

Când vrei să-ți cumperi o locuință, trebuie să fii decis și dacă vrei să locuiești la bloc sau la casă. O casă poate fi mai scumpă, deoarece include și prețul terenului aferent curții, însă îți oferă mai multe oportunități, în comparație cu un apartament la bloc.

De cealaltă parte, apartamentul este mai ieftin și mai ușor de întreținut, iar cheltuielile lunare cu întreținerea și utilitățile sunt mai mici. În acest caz, trebuie să te decizi și asupra etajului dar și a spațiilor comune de care vrei să beneficiezi într-un bloc de locuințe.

Un alt detaliu de luat în considerare la acest capitol se referă la vechimea imobilului. O locuință într-un imobil vechi poate fi mai ieftină, dar e posibil să necesite anumite lucrări de renovare. Locuințele din imobilele noi sunt impecabile, dispun de cele mai noi tehnologii, însă și prețurile sunt pe măsură.

Zona de amplasare

Este important să știi că vei locui într-o zonă care îți oferă toate condițiile pe care ți le dorești, iar aici preferințele diferă de la persoană la persoană.

Dacă îți dorești o zonă liniștită, departe de tumultul urban, trebuie să alegi o locuință aflată mai departe de centru, poate chiar la periferie sau într-o zonă rurală, aproape de oraș.

Persoanele active, care doresc să simtă pulsul orașului, preferă zonele centrale, în timp ce familiile cu copii își doresc prezența în proximitate a unei școli sau grădinițe.

În general, locuințele disponibile în zonele centrale sunt în imobile vechi, în timp ce zonele rezidențiale nou construite se află mai departe de Centru, uneori  la periferie sau în zonele metropolitane.

Infrastructura și utilitățile

Ideal este să locuiești într-o zonă ușor accesibilă, cu drumuri asfaltate, cu acces facil la transportul în comun, racordată la rețelele de utilități și cu multe spații verzi și locuri de relaxare.

Facilitățile și gradul sporit de confort al unei zone se resimt însă în prețul locuințelor, care este mai ridicat în comparație cu cel din alte zone mai modeste.

Prin urmare, rămâne să te decizi dacă vei plăti un preț mai mare pe o locuință într-o zonă care dispune de toate facilitățile sau vei alege o zonă cu potențial de dezvoltare, în care prețurile locuințelor sunt mai mici.

Nu te grăbi să iei aceste decizii peste noapte, pentru că riști să faci o alegere greșită de care îți vei dea seama prea târziu. Discută cu prieteni și rude care s-au mutat de curând într-o locuință nouă, analizează în amănunt și ia în calcul mai multe posibilități.

Nu în ultimul rând dacă, nu reușești să iei o decizie, poți să apelezi la serviciile unui consultant în domeniul imobiliar, care este cel mai în măsură să îți dea sfaturi referitoare la problema ta.