Cum influențează soarele sănătatea pielii și cum te poți proteja de razele ultraviolete

Expunerea la soare este benefică pentru sănătate din mai multe motive. În primul rând, organismul produce vitamina D, când este expus direct la lumina soarelui. Vitamina D este un nutrient esențial pentru corpul uman, deoarece contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase puternice și are un rol esențial în reglarea absobției calciului. În al doilea rând, soarele contribuie la reglarea ritmului circadian. Astfel, oamenii sunt activi și energici în timpul zilei, când se bucură din plin de lumină, și se odihnesc în timpul nopții.

Cu toate că soarele prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, expunerea neprotejată și pe termen lung la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca numeroase daune organismului, cu precădere pielii.

Efectele soarelui asupra pielii

Expunerea prelungită la razele ultraviolete provoacă, în primul rând, arsuri solare, din cauza cărora celulele și vasele de sânge au de suferit. De asemenea, soarele este principalul factor de apariția a petelor pigmentare și a alunițelor, fiind, totodată, responsabil cu îmbătrânirea prematură a pielii. Aproximativ 90% din modificările vizibile ale pielii, care sunt atribuite în mod obișnuit procesului natural de îmbătrânire, sunt cauzate de soare.

Nu în ultimul rând, expunerea la razele ultraviolete reprezintă cea mai frecventă cauză a cancerului de piele. Melanomul, considerat cel mai grav tip de cancer de piele, se poate dezvolta în alunite existente pe piele sau poate apărea ca o pată întunecată. Printre simptomele acestui tip de cancer se numără schimbarea formei și culorii unei alunițe.

Metode eficiente de protecție împotriva razelor ultraviolete

Pentru că, din cauza expunerii prelungite la soare, pielea își pierde elasticitatea, devenind aspră, ridată și deshidratată, este necesară stabilirea unei rutine de îngrijire a pielii și de prevenție împotriva razelor ultraviolete, înaintea apariției primelor semne cauzate de radiațiile UV.

Una dintre cele mai eficiente metode de protecție împotriva razelor ultraviolete este folosirea produselor cosmetice cu factor de protectie solara, care conțin filtre organice și filtre minerale, ce diminuează riscul ca radiațiile UV ale soarelui să ajungă la piele. Numărul de factor de protecție solară (FPS sau SPF), care este menționat pe etichetele produselor cosmetice, indică nivelul de protecție împotriva razelor UVB, iar mențiunea „spectru larg de protecție“ înseamnă că oferă protecție împotriva razelor UVA.

Totodată, pentru a proteja pielea de razele ultraviolete, este indicat să nu te expui direct la soare între orele 10.00 și 16.00 și să porți îmbrăcăminte și accesorii vestimentare adecvate (cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pălării cu boruri largi și ochelarii de soare care oferă protecție 100% împotriva razelor ultraviolete).

Așadar, cu toate că soarele este benefic organismului, expunerea îndelungată și neprotejată la razele ultraviolete poate avea efecte negative asupra sănătății pielii.

Sursă foto: Freepik