4 alternative pentru amenajarea practică și durabilă a grădinii

Frumusețea e în ochii privitorului, spune o zicală veche, însă asta nu înseamnă ca nu trebuie să contribui activ la procesul de înfrumusețare. Același lucru se întâmplă și atunci când vine vorba despre casa și grădina ta. Grădinile nu ar trebui să fie uitate sau trecute cu vederea în ceea ce privește amenajarea, așa că îți propunem următoarele idei care pot scoate cu siguranță orice spațiu verde din anonimat. 

Delimitează proprietatea cu un gard modern

Cu siguranță a trecut epoca gardurilor din lemn, simpliste și dificil de întreținut. Gardurile moderne sunt în egala masura estetice și funcționale, pentru că materialele moderne pot lucra în ambele direcții. Poți alege să creezi un gard cu structură metalică, folosind sipca metalică pentru gard, mai ales că această șipcă este vopsită, așadar protejată de riscul apariției coroziunii. Poți alege și șipca zincată sau alte tipuri de materiale, având grijă ca la nivel de culoare gardul tău să se potrivească perfect în peisagistica naturală. 

Instalează un foișor în grădină

Foișoarele sunt zone moderne de relaxare în care te poți retrage atunci când vrei să petreci timp de calitate în natură. Foișoarele sunt realizate din lemn, în cea mai mare parte, iar unele sunt structurate astfel încât să poți lua masa și să te relaxezi alături de familie și prieteni. 

Foișoarele prezintă avantajul de a te proteja de ploaie și soare excesiv, iar aspectul este unul care nu deteriorează cu nimic imaginea de ansamblu, ci dimpotrivă, care integrează în mod delicat spațiile cu utilitate practică în ambientul natural.

Poți lua în calcul și varianta de a ilumina foișorul, astfel încât să te poți bucura de tot confortul chiar și în serile răcoroase de vară sau în nopțile în care vrei să petreci mai mult timp înconjurat de natură. 

Delimitează zonele de trafic și aleile pietonale

Dacă vrei să te bucuri de o grădină cu aspect perfect, atunci ar trebui să ai în vedere și delimitarea zonelor cu verdeață de cele destinate traficului. Protejarea gazonului, a florilor sau a culturilor este imperios necesară, așa că poți folosi în acest sens fie garduri de mici dimensiuni din lemn sau plasă, fie poți amenaja alei de trafic pe care să le plachezi cu piatră naturală, mozaic, ardezie sau pietriș. De asemenea, poți opta pentru pavaj și pavele, iar pentru marginile aleilor poți folosi cărămidă sau piatră de râu pentru a crea și un ușor efect rustic. 

Amenajează zone cu grădini suspendate

Dacă vrei să amenajezi într-un mod cu totul ieșit din comun, atunci grădinile suspendate sunt o soluție perfectă pentru tine. Grădinile suspendate pot fi făcute cu ajutorul panourilor din lemn sau pot fi realizate pe structură metalică, iar scopul este acela de a părea că plantele se opun cumva legii gravitației.

Pentru structura de lemn poți folosi scândurile, pe care le poți vopsi și le poți prelucra astfel încât substratul să se poată integra cât mai bine în peisajul grădinii tale. 

Pe de altă parte, o amenajare pe bază de cauciucuri vechi pe post de ghivece este din nou o idee inedită, dar și una economică. Practic, nu trebuie să investești prea mult în aceste amenajări, deoarece tot ceea ce îți este necesar este să păstrezi anvelopele vechi, pe care să le vopsești și să le amenajezi după bunul plac. În plus, dacă nu agreezi varianta de ghivece suspendate din cauciucuri, poți oricând să folosești aceleași elemente dispuse direct pe pământ, în grădină. 

 

Fiecare dintre aceste amenajări poate aduce avantaje notabile la nivel estetic, dar și funcțional, oferindu-ți posibilitatea de a te bucura de grădini deosebite, care își păstreze farmecul în timp.